ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Знавець “цегляної історії міста” зустрівся з кропивничанами


Фон

 

Знавець “цегляної історії міста” зустрівся з кропивничанами

 

У відділі мистецтв відбулася зустріч з відомим колекціонером-краєзнавцем Юрієм Тютюшкіним. Приводом для організації заходу став неабиякий інтерес мешканців Кропивницького до виставки “Кам’яні шати міста. Цегла Єлисаветграда-Єлисавету”, що експонується у головній книгозбірні області. Рідкісні зразки цегли та інші елементи містобудування майже 30 років збирав саме Юрій Володимирович.

Вперше на огляд жителів міста (близько ста старовинних цеглин) колекціонер виставив у 2009 році в меморіальному музеї М.Л. Кропивницького. У цьому ж році зібрання було подароване обласному краєзнавчому музею.

Протягом наступних десяти років Юрій Тютюшкін продовжував збирати цеглу, кахлі, керамічну плитку та архітектурні елементи ХІХ-ХХ століть та дарувати музею. На сьогодні рідкісна колекція нараховує 257 предметів.

Саме про те, як збиралася колекція, і розповів колекціонер на зустрічі з кропивничанами.

Доповненням до розповіді Юрія Володимировича стала екскурсія по виставці, яку провів заступник директора обласного краєзнавчого музею з обліку Павло Рибалко. Він озвучив багато цікавої інформації про цегляні заводи Єлисаветграда, власниками яких були М. Бак, Х. Бардах, Г. Бонфельд, М. Тростянецький, М. Немировський та ін. Повідомив, що протягом останніх двох тижнів колекція поповнилася новими експонатами, подарованими Костянтином Шляховим, Ларисою Лебєдєвою, та мешканкою села Підгайці.

Але на виставці є цегла з клеймами невідомих виробників. Співробітники бібліотеки та музею сподіваються на допомогу кропивничан в атрибутуванні невідомих цеглин.

Експонування виставки “Кам’яні шати міста. Цегла Єлисаветграда-Єлисавету” триває.

Усіх небайдужих до історії рідного краю запрошуємо до перегляду виставки. А тих, хто має інформацію про цегляні заводи Єлисаветграда та їхніх господарів, просимо поділитися з нами: бібліотекарями та музейниками.

Чекаємо у відділі мистецтв обласної бібліотеки ім. Д.І. Чижевського за адресою: вул. Велика Перспективна, 24.

Вхід – вільний.

Катерина Лісняк,
відділ мистецтв








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Знавець “цегляної історії міста” зустрівся з кропивничанами
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2019 Webmaster: webmaster@library.kr.ua