ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон 25 березня відбулася лекція-бесіда «Туберкульоз: чи можна його зупинити?»


Фон

 

25 березня відбулася лекція-бесіда «Туберкульоз: чи можна його зупинити?»

 

25 березня 2019 року у відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я відбулася лекція-бесіда «Туберкульоз: чи можна його зупинити?». Заступник директора державної установи «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» Надія Іванівна Оперчук та лікар-епідеміолог Марія Овсіївна Оленюк поінформували присутніх студентів медичного коледжу та користувачів бібліотеки про епідеміологічну ситуацію в Кіровоградській області. Наголосили на тому, що торік Кіровоградська область посіла сумне друге місце за розповсюдженням туберкульозу в Україні після Одеської, а Україна знаходиться на першому місці в Європі за темпами зростання цієї хвороби.

Таким чином, у 2018 році у Кіровоградській області захворіли 598 осіб (60,5 на 100 000 населення), з них - 13 дітей. Нині туберкульоз виліковний, але в деяких випадках у зв’язку з резистентністю хвороби до ліків лікування може тривати до 20 місяців.

Хворобу краще попередити, ніж лікувати. Через епідемію в Україні інфіковано 70% дорослого населення. Для того, аби не захворіти, треба дотримуватись здорового способу життя, підтримувати свій імунітет. Лікар-епідеміолог ознайомила присутніх з симптомами хвороби:

  • Кашель, що не минає більше двох тижнів;
  • Втрата ваги, відсутність апетиту;
  • Тривале підвищення температури тіла 37 - 37 ,9 С;
  • Нічна пітливість;
  • Слабкість, стомлюваність;
  • Біль у грудній клітині;
  • Кровохаркання.

А ще закликала за найменшої підозри звертатися до лікаря.

Співробітник відділу Лариса Іванівна Медведєва презентувала учасникам заходу книжкові виставки «Туберкульоз: чи можна його зупинити?» та «Медичні хвороби і стани, увічнені в творах мистецтва».

Катерина Ісаєнко,
головний бібліотекар
відділу документів з питань
медицини та охорони здоров’я








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

25 березня відбулася лекція-бесіда «Туберкульоз: чи можна його зупинити?»
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2019 Webmaster: webmaster@library.kr.ua
054