ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Першочервневе засідання клубу «Знай наших»


Фон

 

Першочервневе засідання клубу «Знай наших»

 

Чергове засідання мистецького клубу “Знай наших”, яке пройшло 1 червня у відділі мистецтв, було присвячене трьом кінорежисерам: Якову Базеляну, Миколі Літусу та Анатолію Вишневському.

Ведуча мистецького клубу Катерина Лісняк ознайомила присутніх з кінематографічним доробком кожного з режисерів, з добіркою літератури “Українські кінорежисери” та запропонувала переглянути документальний фільм “Невідома версія фільму “Королева бензоколонки”.

Яків Базелян (1925-1990) – уродженець містечка Златопіль (нині - місто Новомиргород Кіровоградської області). У 1952 році закінчив режисерський факультет ВДІКу, навчався у майстерні Михайла Ромма. Працював на різних кіностудіях СРСР: “Мосфільмі”, Київській ім. Олександра Довженка, Ялтинській, ім. Максима Горького. Зняв 11 художніх фільмів, найвідоміші з яких: “Андрієш”, створений у співавторстві з Сергієм Параджановим у 1954 році; “Шляхи і долі” (1955); “Народжені бурею” (1957); “Будинок з мезоніном” (1961). Не випадково, що у Міжнародний день захисту дітей згадали саме цього режисера, у творчому доробку якого є фільми, присвячені дітям: “Альошкине полювання”, “Тренер”, “Вчора, сьогодні і завжди”, “Сідай поруч, Мишко!”, “Мій перший друг...”

Микола Літус (1925 р.н.) - уродженець села Цибулеве Знам'янського району Кіровоградської області. Учасник Другої світової війни, випускник ВДІКу (майстерня Михайла Ромма та Григорія Олександрова, 1955). Кар'єру кінорежисера розпочав асистентом у Олександра Зархі. Працював на кіностудії “Таджикфільм” та Київській ім. Олександра Довженка. Зняв 17 художніх та 5 документальних фільмів, серед яких: ”Дні льотні” (1966), “Дачна поїздка сержанта Цибулі” (1979), “Пароль знали двоє” (1985), “Зірка шерифа” (1991). А фільм “Королева бензоколонки” (1963) став класикою і занесений до Золотого фонду вітчизняного кінематографа.

Анатолій Вишневський (1952 р.н.) родом з Києва, дитинство провів на Кіровоградщині, з якою не пориває зв'язків і сьогодні. Закінчив Київський інститут культури, працював другим режисером, під час роботи над 27 кінокартинами, найвідоміші з яких: “Ярослав Мудрий”, “Овід”, “Бережи мене, мій талісман”, “Самотня жінка бажає познайомитися”. Співпрацював з Миколою Мащенком, Тимофієм Левчуком, Романом Балаяном, В'ячеславом Криштофовичем, Григорієм Коханом, Михайлом Бєліковим.

Наступне засідання клубу буде присвячене кіносценаристам-землякам. Серед них: Юрій Олеша, Юзеф Принцев, Дмитро Бузько, Ригор Кобець, Юрій Обжелян, Олександр Жовна.

Катерина Лісняк,
відділ мистецтв








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Першочервневе засідання клубу «Знай наших»
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2019 Webmaster: webmaster@library.kr.ua
054