ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон У мистецькому клубі “Знай наших” розповіли про кінематографічну діяльність Юрія Яновського та Юрія Олеші


Фон

 

У мистецькому клубі “Знай наших” розповіли про кінематографічну діяльність Юрія Яновського та Юрія Олеші

 

20 липня 2019 року у відділі мистецтв відбулося чергове засідання мистецького клубу “Знай наших”.

Темою розмови стала кінематографічна діяльність Юрія Яновського та Юрія Олеші.

Ведуча клубу К.Лісняк розповіла про роботу Ю.Яновського на Одеській кінофабриці, де він майже два роки (1925-1926) обіймав посаду художнього редактора.

Завдяки нашому земляку випуск фільмів за цей період збільшився в рази. У 1927 році фільми, які випускали в Одесі, складали 40% всього кіновиробництва Радянського Союзу. А кошти від прокату цих фільмів пішли на будівництво Київської кіностудії.

Юрій Іванович - автор сценаріїв до фільмів ”Гамбург”, “Fata morgana”, “Царський острів”, “Серця двох”, “Пристрасть”, “Золоте весілля”, “Павло Корчагін”, “Зв'язковий підпілля” та ін.

Одеській кіностудії та південній Пальмірі письменник присвятив роман “Майстер корабля” і оповідання “Голлівуд на березі Чорного моря”.

З “легкої руки” Юрія Яновського перші кроки на Одеській кінофабриці як сценарист та режисер зробив Олександр Довженко.

На засіданні клубу мова йшла й про маловідому сторінку життя письменника Юрія Олеші - захоплення кінематографом, яке не обмежилося переглядом вітчизняних та зарубіжних стрічок.

Юрій Карлович - автор сценаріїв до фільмів “Суворий юнак”, “Помилка інженера Кочіна”, “Болотні солдати”, “Гранатовий браслет”, “Квіти запізнілі”, “Кіно за 20 років”, “Дівчинка в цирку”, “Казка про мертву царівну та про сімох богатирів” та ін.

Ю. Олеша постійно писав рецензії на різні кінокартини. Збереглися його відгуки на фільми «Путівка в життя» (Миколи Экка, 1931), «Льотчики» (Юлія Райзмана, 1935), «Петро I» (Володимира Петрова, 1937–1938), «Максимка» (Владимира Брауна, 1952), «Пекар імператора - імператор пекаря» (Мартина Фрича, 1951) та ін. Писав він і статті з роздумами про специфіку кіно, яке Олеша вважав «новим, органічно самостійним мистецтвом».

Другою частиною заходу став перегляд художнього фільму “Суворий юнак”, знятого у 1935 році режисером Абрамом Роомом за сценарієм Юрія Олеші та ознайомлення з книжковою виставкою, присвяченою кінематографічній діяльності Юрія Яновського та Юрія Олеші.

Катерина Лісняк,
відділ мистецтв








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

У мистецькому клубі “Знай наших” розповіли про кінематографічну діяльність Юрія Яновського та Юрія Олеші
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2019 Webmaster: webmaster@library.kr.ua