ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Всесвітній день боротьби проти астми і алергії


Фон

 

Всесвітній день боротьби проти астми і алергії

Щороку, 30 травня, разом зі Всесвітнім днем хворого на алергію відзначається День боротьби проти астми і алергії, заснований за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я.

За даними епідеміологічних досліджень на сьогодні понад 40% населення мають ті чи інші ознаки алергії. У більшості випадків вона характеризується легкими симптомами, більш вагомі алергічні реакції спостерігаються у 10-20% населення.

Вперше термін «алергія» (від грецького «allos» - інший, «ergos» - дія) запропонував у 1906 році К. Пірке для визначення неадекватних реакцій, в основі яких, як він вважав, лежать реакції імунної системи. Сьогодні алергія перетворилась на глобальну проблему сучасності. Алергічні захворювання можуть розвиватися у людей незалежно від віку і статі, проявляючись тимчасовими симптомами, які будуть зникати після усунення алергену, або ж проявляючись в гострій формі.

Бронхіальна астма та алергія тісно взаємопов’язані між собою. Часто бронхіальна астма є наслідком алергічного захворювання.

Найважливішим принципом лікування є усунення симптомів, профілактика ускладнень, контроль над захворюванням. Це буває надзвичайно важко саме у весняно-літній період, коли в повітрі з’являється велика кількість пилку квітучих рослин.

Лікарі-алергологи радять хворим перебувати подалі від алергенів, частіше проводити вологе прибирання квартири, дотримуватись правил особистої гігієни, слідкувати за правильним і здоровим харчуванням з мінімальною кількістю харчових добавок, вести здоровий спосіб життя, зміцнювати імунітет, регулярно займатися фізичними вправами, приймати прописані лікарем ліки, які знімають або полегшують симптоми алергії.

Працівники відділу з питань медицини та охорони здоров’я підготували для вас віртуальну книжкову виставку «Хвороба цивілізації», щоб висвітлити питання профілактики, діагностики та лікування алергії, бронхіальної астми через сторінки книжкових та періодичних видань.

Піклуйтесь про власне здоров’я та своїх близьких.

Оксана Завіна,
завідувачка відділу документів з питань медицини та охорони здоров’я








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Всесвітній день боротьби проти астми і алергії
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2020 Webmaster: webmaster@library.kr.ua