ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Апостол сцени: до 180-річчя з дня народження Марка Кропивницького


Фон

 

Апостол сцени: до 180-річчя з дня народження
Марка Кропивницького

 

У травні минає 180 років від дня народження «батька українського театру», видатного українського драматурга, актора, режисера, театрального діяча, композитора Марка Кропивницького.

Важко переоцінити заслуги Марка Кропивницького перед Україною: театральний діяч, просвітитель, борець за звільнення України, драматург, режисер, новатор, своєю працею він всіляко закликав берегти дух українського народу, захищати його права на власну культуру. За своє життя він зіграв понад 500 ролей, написав близько 50 п’єс, створив український професійний театр. І сьогодні не сходять зі сцени його драми і комедії «Дай серцю волю, заведе в неволю», «Доки сонце зійде, роса очі виїсть», «Глитай, або ж Павук», «Чмир». Його п’єси разом із п’єсами двох найвизначніших драматургів того часу, М.Старицького та І.Карпенка-Карого, дали поштовх для розвитку драматургії і театру.

Віртуальна виставка представляє книги із фондів ОУНБ ім. Д.І. Чижевського. Для пошуку інших документів цієї тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки, традиційними картковими каталогами та інтернет-ресурсами.

Повну інформацію про життя і діяльність Марка Кропивницького можна знайти на сайті ОУНБ ім.Д.І.Чижевського в розділі «Видатні особистості Кіровоградщини».

Бібліографічний покажчик творів Марка Кропивницького та літературу про життя і творчість театрального діяча можна знайти на сайті ОУНБ ім.Д.І.Чижевського в розділі «Єлисаветградський абрис. Персони українського театру».

Тетяна Колєчкіна,
заввідділом краєзнавства








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Апостол сцени: до 180-річчя з дня народження Марка Кропивницького
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2020 Webmaster: webmaster@library.kr.ua