ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Художники авангарду та мистецтво вишивки


Фон

 

Художники авангарду та мистецтво вишивки

 

5 жовтня 2020 р. у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д.І. Чижевського відбулася презентація каталогу до виставки “Живопис голкою. Художники авангарду і мистецтво вишивання», автором якого є доктор мистецтвознавства, завідувачка відділом декоративного мистецтва України Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України Тетяна Кара-Васильєва та доктор мистецтвознавства, завідувач відділом російського мистецтва ХХ століття Інституту історії та теорії образотворчого мистецтва РАХ Георгій Коваленко.

Тетяна Кара-Васильєва є однією з перших дослідниць українського авангарду, а саме: діяльності артілі вишивальниць у маєтку Наталії Давидової у с. Вербівка (нині Кам'янського району Черкаської області).

У каталозі представлений грандіозний експеримент співпраці провідних художників авангарду А. Екстер, К. Малевича, Л. Попової, О. Розанової та народних майстрів А. Собачко-Шестак, Є. Пшеченко, В. Долгошеї, в результаті якого вишивка отримала нове виразне звучання в декоративно-прикладному мистецтві ХХ століття.

Ідея поєднати новітні напрямки у мистецтві – супрематизм з народною творчістю не мала аналогів у світовій практиці. Супрематизм – один з яскравих художніх рухів у мистецтві ХХ століття. Вперше цей термін був озвучений К.С. Малевичем для характеристики своїх абстрактних композицій.

Про феномен артілі “Вербівка” та про зв'язок Наталії Давидової з Каролем Шимановським розповів директор музею музичної культури ім. К. Шимановського Олександр Полячок. Про трагічну долю засновниці Вербівської артілі та про її спогади про перебування в Одеській в’язниці у 1920 році розповіла завідувачка відділу мистецтв Світлана Ушакова.

Своїми враженнями про поїздку до с. Вербівка поділилася кандидат мистецтвознавства, викладачка мистецького факультету ЦДПУ ім. В. Винниченка, майстриня декоративно-прикладного мистецтва Лариса Гарбузенко.

Під час презентації прозвучала мелодія польського композитора В. Кіляра “Дев'ята брама” у виконанні Марії та Олександра Полячків.

Захід пройшов у рамках фестивалю “Осінь з музикою Кароля Шимановського: діалог культур і часів на малій батьківщині композитора”.

Катерина Лісняк,
відділ мистецтв








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Художники авангарду та мистецтво вишивки
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2020 Webmaster: webmaster@library.kr.ua