ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон До Всесвітнього дня чистоти!


Фон

 

До Всесвітнього дня чистоти!

17 вересня 2020 року Орхуський центр екологічної інформації долучився до проведення щорічної міжнародної соціально-екологічної акціі з прибирання зелених зон та благоустрою територій – Всесвітнього дня чистоти. Організатор в Україні – Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it, Ukraine».

В рамках акції на прибудинковому майданчику біля ОУНБ ім.Д.І.Чижевського для кропивничан була представлена фотовиставка «Менше сміття – краще життя» Євгенія Скачка, журналіста, блогера, громадського діяча, який також долучився до заходу.

Пан Євгеній розповідав містянам, що своїми роботами він хотів привернути їхню увагу до екологічних проблем навколишнього середовища, зокрема засміченості території. На фото можна побачити і кинутий цигарковий недопалок, і порожні пластикові пляшки та поліетиленові пакети, викинуті на подвір’ї або обабіч дороги тощо. На жаль, мало хто замислюється над шкодою, якої щодня завдає довкіллю. Автор світлин закликає зупинитися і задуматися над екологічними наслідками свого недбалого ставлення. І саме тут доречно було б згадати народну мудрість, яка говорить: «Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять!»

Також цього дня, працівниками центру було проведено експрес-опитування, мета якого дослідити громадську думку щодо екологічної ситуації в Кропивницькому. За невеликий проміжок часу (4 години) було опитано 105 респондентів. З них 35 чоловіків та 70 жінок. За віковою категорією: молодь - 27 осіб, люди середнього віку - 34 особи, люди старшого віку - 44 особи.

Серед найпоширеніших екологічних проблем, які турбують містян, виявилися такі:

– радіація та її вплив на навколишнє середовище – 54%;

– засміченість побутовими відходами, недостатня кількість сміттєвих контейнерів – 57%

– неякісна питна вода – 64%;

– недостатня кількість зелених насаджень – 39%;

– незадовільний екологічний стан річки Інгул – 69%

Серед інших екологічних проблем респонденти зазначили наступні:

– відсутність сортування сміття (ця проблема неодноразова піднімалася і владою, і комунальними службами, і були спроби налагодити роздільне збирання сміття, але вони так і залишилися невирішеними);

– засміченість лісопаркової зони, забур’яненість отруйними видами росин, які викликають у багатьох людей алергію (зокрема амброзія);

– мала кількість скверів та зелених зон у центрі міста;

– низький рівень прибирання прибудинкових територій та під’їздів багатоповерхівок;

– низька екологічна культура жителів міста.

Висновок. В цілому кропивничани оцінили екологічну ситуацію у місті як несприятливу – 81% респондентів. Учасники експрес-опитування вважають за потрібне постійно інформувати населення про екологічний стан міста – 72%, використовуючи різні форми: радіо, телебачення, місцева періодика, соціальні мережі, інтернет-видання.

Сподіваємося, що ця соціально-екологічна акція була корисною для всіх, кому небайдужі екологічна культура і здорове навколишнє середовище, адже благоустрій міста – справа кожного!

Наталія Ракуленко, головний бібліотекар
відділу документів з економічних,
технічних та природничих наук








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

“Театральна легенда Костянтин Параконьєв” 100-річчю від дня народження присвячується
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2020 Webmaster: webmaster@library.kr.ua