ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Тютюнопаління та здоров’я


Фон

 

Тютюнопаління та здоров’я

31 травня відзначається Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням, заснований у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Згідно зі статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, небезпека щодо даної проблеми не може не лякати – від вживання тютюну щороку помирає понад 5 мільйонів людей.

Основними причинами смертей, пов’язаних із тютюнопалінням, є серцево-судинні захворювання, захворювання органів дихання, рак легень.

Цигарка у підлітковому і молодіжному середовищі є своєрідним контролем стресу, поліпшенням іміджу серед однолітків, вирішенням емоційних проблем. У той же час ця шкідлива звичка сприяє розвитку низки захворювань і призводить до передчасної смерті.

Важливо також розуміти, що тютюнопаління впливає не тільки на курця, але і на все суспільство загалом. Якщо курець наражає свій організм на небезпеку усвідомлено, то навколишні люди стають заручниками шкідливої звички.

Електронні сигарети та нові пристрої для вживання тютюну шляхом нагрівання – це нові загрози для здоров’я. Щоб люди не позбавлялися звички палити, тютюнова індустрія нав’язує нові вироби, які нібито є «менш шкідливими» або допомагають позбутися залежності. Насправді ж дослідження показують, що сучасні електронні пристрої також є небезпечними для організму людини.

День боротьби з тютюнопалінням – це привід ще раз задуматись, що для кожного з нас важливіше – здоров’я чи сумнівне задоволення.

Працівники відділу з питань медицини та охорони здоров’я підготували добірку літератури з метою ознайомлення, інформування про шкідливі та смертельні наслідки паління. До вашої уваги наступні видання:

1. Андрєєва, Тетяна. Куріння та діти: що може зробити школа / Тетяна Андрєєва, Костянтин Красовський; Інформаційний центр з проблем алкоголю і наркотиків . – К.: [б. і.], 2003. – 51 с.: табл. – (Сер. «Куріння та діти»)

2. Андрєєва, Тетяна. Куріння та здоров’я майбутніх дітей: брошура / Тетяна Андрєєва; Інформаційний центр з проблем алкоголю і наркотиків. – К.: [б. і.], 2003. – 59 с.: іл. – (Сер. «Куріння та діти»)

3. Андрєєва, Тетяна. Як допомогти підліткам звільнитися від куріння: Книга для лікаря-педіатра і психолога-консультанта / Тетяна Андрєєва; Інформаційний центр з проблем алкоголю і наркотиків. – К.: [б. і.], 2003. – 64 с. – (Сер. «Куріння та діти»)

4. Андрєєва, Тетяна. Якщо батьки курять...: Книга для дитячого лікаря, а також для батьків, що курять і що не курять / Тетяна Андрєєва; Інформаційний центр з проблем алкоголю і наркотиків. – К.: [б. і.], 2003. – 60 с. – (Сер. «Куріння та діти»)

5. Брайзер, Дэвид. Как бросить курить для «чайников»: Пер. с англ. / Дэвид Брайзер. – М.; СПб.; К.: Диалектика, 2006. – 296 с. – (Сер. «... для чайников»)

6. Довбах, Ганна. Досвід профілактики куріння: заняття, конкурси, клуби / Ганна Довбах, Тетяна Салюк; Інформаційний центр з проблем алкоголю і наркотиків. – К. : [б. і.], 2003. – 56 с. – (Сер. «Куріння та діти»)

7. Довбах, Ганна. Куріння та діти: як захистити права дитини / Ганна Довбах; Інформаційний центр з проблем алкоголю і наркотиків. – К.: [б. і.], 2003. – 35 с. – (Сер. «Куріння та діти»)

8. Карр, Аллен. Легкий спосіб кинути курити / Аллен Карр. – Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2015. – 189 с. – (Сер. «Світовий супербестселер!»)

9. Красовський, Костянтин. Навіщо тютюнові компанії фінансують програми запобігання курінню серед підлітків / Костянтин Красовський, Тетяна Андрєєва; Інформаційний центр з проблем алкоголю і наркотиків . – К.: [б. і.], 2003. – 64 с. – (Сер. «Куріння та діти»)

10. Миркин, Владимир Иванович. Как победить себя и стать лучше. Способ одномоментного отказа от курения / Владимир Миркин; худ.: И. А. Озеров. – М.: Центрполиграф, 2011. – 188,[1] с.: фото, портр. – (Сер. «Уникальная авторская методика отказа от курения + диета»)

11. Семенова, Дар’я. Димні світи / Дар’я Семенова; Інформаційний центр з проблем алкоголю і наркотиків. – К.: [б. і.], 2003. – 84 с. – (Сер. «Куріння та діти»)

Оксана Завіна,
завідувачка відділу документів з питань медицини та охорони здоров’я








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Тютюнопаління та здоров’я
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2020 Webmaster: webmaster@library.kr.ua