ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон 22 червня відзначається День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні


Фон

 

22 червня відзначається День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні

 

79 років тому початок війни між нацистською Німеччиною та Радянським Союзом ознаменував розгортання найбільш драматичного періоду Другої світової війни, передусім для України, яка зазнала величезних людських і матеріальних втрат: окупованою виявилася вся її територія, а виснажлива боротьба населення за фізичне виживання тривала більш ніж три роки.

Чи дізналися ми всю правду про Другу світову війну за понад 70 років, що минули від її завершення?! Багато з того, що ми знаємо, – насправді міфи, табу та пропаганда, які тягнуться ще з радянських часів.

Саме тому дослідники наполегливо працюють над розвінчанням цих міфів, аби суспільство зрозуміло, як було насправді, побачило справжнє обличчя однієї з найбільших трагедій у нашій історії.

Долучилися до цієї роботи у свій час і бібліотекарі ОУНБ ім. Д.І. Чижевського в рамках аудіопроєкту “Голоси з війни”. http://library.kr.ua/exibit/holosy/index.html

Ідея проекту – виявити і зафіксувати унікальність кожної долі, кожної особистої історії, болючий відбиток Другої Світової війни в кожній родині України. Адже, що краще може відновити історичну правду, ніж свідчення очевидців тих вікопомних подій.

Ми не відбирали певних учасників проєкту, ми приймали усі свідчення – учасників Другої світової війни, дітей війни, дітей повоєнних часів. Усіх опитуваних ми знайшли у бібліотечному середовищі – це користувачі та працівники бібліотеки, їхні рідні та близькі. Всім опитуваним ми ставили лише одне запитання: «Що для вас особисто означає „війна”?

Окрім цього на сайті ОУНБ ім. Д.І. Чижевського розміщено віртуальну виставку «Автограф війни»: http://library.kr.ua/exibit/avtograf/index.htm

В основі виставки – фото і документи із сімейних архівів самих бібліотекарів. Партнерами у створенні віртуальної експозиції виступили обласний краєзнавчий музей та державний архів Кіровоградської області, які надали для експонування цінні документи: фото, листи, газети, речові музейні предмети, що передають атмосферу 1941-1945 років.

Мета виставки – не лише віддати належну шану тим, хто захищав рідну землю, а й посилити патріотично-виховну роботу серед молоді.

Козакова Ірина,
бібліотекар








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

22 червня відзначається День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2020 Webmaster: webmaster@library.kr.ua