ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон «Даючи кров – рятуєте життя!»


Фон

 

«Даючи кров – рятуєте життя!»

14 червня – Всесвітній день донора крові. Одна донація крові – в середньому 450 мл – може врятувати до 3 життів. На жаль, в Україні показники донорства крові невисокі. Тому дуже часто проводяться акції, щоб привернути увагу до цієї проблеми та залучити людей до донорського руху.

Цього року Центр громадського здоров’я України разом із ДонорUA оголошують Всеукраїнський флешмоб серед донорів та донорок крові до Міжнародного дня донорства крові. Взяти участь у флешмобі просто:

1. З 10-го до 19-го червня включно станьте донором крові.

2. Зробіть фото, на якому видно, що ви здаєте кров. Опублікуйте його на своїй сторінці у Facebook із хештегом #яДонор або #яДонорка

3. На час дії конкурсу зробіть свою сторінку відкритою для усіх користувачів Facebook.

Пам’ятайте, що здавши кров ви не тільки врятуєте чиєсь життя, а й покращите своє здоров’я. Завдяки донорству покращується серцево-судинне здоров’я, знижується ризик розвитку серцевих нападів та інсультів, раку.

А ще ми зібрали для вас цікаві факти про кров:

  • Кров містить 4 компоненти. Це – еритроцити, тромбоцити, плазма та кріопреципітат.
  • Два чи три компоненти з яких можна виділити із дози донорської крові. Одна доза донорської крові може врятувати 3 життя!
  • 450-470 мл крові можна здати за раз.
  • Кількість крові, яка проходить через тіло протягом 25 днів, приблизно дорівнює басейну середнього розміру.
  • Групи крові можуть бути причиною розлучення. Вчені з’ясували, що існує зв’язок між групою крові подружжя та відсотком розлучень. Таким чином, у сильних парах обидва партнери мають кров 1 групи. Пари, які вирішили розлучитися, зазвичай мають такі комбінації: 2 +4 група або 1 + 2 група.
  • Група крові впливає на наше здоров’я. Люди з кров’ю групи 1 не схильні до серцево-судинних захворювань, але вони більш схильні до розвитку раку шкіри або ожиріння.
  • Люди з 2 групою крові повинні звертати увагу на рівень холестерину в крові. Вони піддаються ризику розвитку ішемічної хвороби серця.
  • Люди з 3 групою крові повинні пам’ятати, що вони схильні до діабету та раку підшлункової залози.
  • Люди, які мають 4 групу крові, повинні піклуватися про свою пам’ять та концентрацію, оскільки шанси на когнітивні порушення в осіб з 4 групою крові на 82% вище, ніж у всіх інших.
  • Використані джерела

    Оксана Завіна,
    завідувачка відділу документів
    з питань медицини та охорони здоров’я








    Фон


    Фон

    Фон


    Фон

    [ HOME ]

    «Даючи кров – рятуєте життя!»
    Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2020 Webmaster: webmaster@library.kr.ua