ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон „Рушникові доріжки”


Фон

 

„Рушникові доріжки”

 

З 26 червня у відділі краєзнавства ОУНБ ім. Д. Чижевського починає працювати виставка „Рушникові доріжки”.

Традиційно, до Дня Конституції України клуб народних ремесел „Ниточка”, зокрема майстрині Зінаїда Андріяшевська, Людмила Соколова, Галина Костюк, Галина Калиновська, Світлана Петрова підготували експозицію українських рушників.

Кожен рушник має історію, що гідна окремого оповідання чи й повісті. Cтворені вони були у нашому степовому краї, а відтак є матеріальним свідченням нашої культури і епохи. Вишиті переважно гладдю, але є і рушники, мережані хрестиком.

Вишитий рушник відіграє особливу роль у житті українців. Рушник – це символ України, що є предметом гордості нашого народу.

З давніх-давен український рушник мав не тільки естетичне призначення, але й був неодмінним атрибутом повсякденного життя людей та окрасою їхнього побуту. Жодна важлива подія не обходилась без рушників; вони супроводжували людину протягом усього життя як у радості, так і в горі. Це – оберіг, адже у візерунках рушників збереглися прадавні магічні знаки, що несуть у собі захист від усього лихого й нечистого.; вони є невід’ємною частиною різних свят, весіль та інших життєвих подій людей.

Рушник завжди був, та лишається й тепер, символом гостинності, адже саме на ньому підносять хліб-сіль.

Відвідайте експозицію, перегляньте рушники, можливо, їхні доріжки поведуть вас через асоціації та спогади в дитинство і юність, нагадають вам ваш родовід. Ніколи не пізно оживити пам'ять. Будьмо уважними до своїх родин, до своєї малої батьківщини, до своєї держави, єднаймо коріння і крону - на пишний цвіт і щедрий врожай!

Запрошуємо всіх земляків та гостей міста переглянути виставку, яка буде експонуватись у відділі краєзнавства (ІІІ поверх, кімната 309).

Завітайте до нас! Твори народного мистецтва та книга відгуків чекають на ваші враження, думки та ідеї.

Оксана Маламен,
головний бібліотекар відділу краєзнавства








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

„Рушникові доріжки”
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2020 Webmaster: webmaster@library.kr.ua