ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Ваша дитина і Ви


Фон

 

Ваша дитина і Ви

 

Здоров’я – це найдорожчий скарб, дарований людині природою. Без нього життя не може бути повноцінним і щасливим. Природа дарує здоров’я з однією умовою: його потрібно належним чином підтримувати, зміцнювати, тренувати. Природне бажання будь-кого з батьків – аби новонароджена дитина виросла здоровою. Найкращим способом досягнення цієї мети є правильний догляд та виховання.

Але готуватися стати батьком або матір'ю треба задовго до факту зачаття. Бажання мати дитину, поза сумнівом, має бути обопільним, адже таке важливе рішення має на увазі відповідальність обох майбутніх батьків. Насамперед майбутнім батькам слід підготуватися до появи малюка: пройти медичний огляд для того, щоб виключити можливі загрози здоров'ю матері і дитини. Шкідливих звичок доведеться позбутися і зробити це варто задовго до передбачуваного періоду зачаття.

Вагітність – це дев'ять дивовижних, а іноді напружених місяців у житті жінки. Вагітність – це найздоровіший стан, а пологи – це не стільки біль, скільки праця. Треба дізнатися як триває вагітність, як поводитися майбутній мамі і її родині у різні періоди вагітності. Ви зможете тиждень за тижнем простежити за розвитком свого малюка до народження. Немає більшої радості для матері, ніж народити здорову дитину. І ось наступає найважливіший, найвідповідальніший період – перший рік життя Вашого малюка. Відразу виникає запитання чим годувати дитя: грудним молоком чи сумішшю з пляшечки? Безліч чинників можуть вплинути на це рішення. Але можливо, зваживши, які переваги дає грудне вигодовування, мама бодай спробує почати годувати грудьми. Грудне вигодовування – це досвід любові між матір'ю та її крихіткою. Мама й дитина перебувають в особливих взаєминах одна з одною. Для своєї дитини мати – не лише джерело харчування. В процесі смоктання груді дитина задовольняє всі свої потреби: вгамовує спрагу, заспокоюється, вчиться спілкуванню, і, що найважливіше, набуває впевненості в собі. Так виникає невловимий зв'язок, який у майбутньому стане основою Ваших взаємин.

З перших хвилин життя немовля перебуває під наглядом лікаря-педіатра, який одразу після народження визначає стан його здоров'я і надалі слідкує за його розвитком. Є три основні види розвитку: фізичний (маса, ріст), психоемоційний (психічний стан, розумовий розвиток, комунікативні здібності) і моторний (як дитина рухається, наскільки володіє своїм тілом). Ці показники є визначальними в житті дитини. Якщо щось випадає з розвитку – це вірний знак, що існує проблема. Тут на допомогу прийде не тільки медицина, а й природні чинники: сонце, свіже повітря, вода, рослини. Природні методи лікування мають велику перевагу над багатьма іншими, бо вони щонайменше безпечніші та впливають не на окремий симптом, а на організм загалом. Природні методи лікування спрямовані на те, щоб дати можливість силам, які приховані у самому організмі, подолати хворобу. Але природними методами не можна вилікувати всі хвороби і в будь-якому разі їх треба застосовувати під наглядом лікаря.

Важливим чинником розвитку Вашої дитини – є здорове харчування. Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує перші півроку годувати дитину лише грудним протягом тижня, щоб зрозуміти, як дитина його сприймає, чи немає алергічної реакції. Якщо все добре, можна вводити наступний. При всьому різноманітті їжі треба навчитися обирати корисні продукти для вашої дитини, стати експертом здорового харчування.

Більше інформації з цієї теми Ви можете отримати на сторінках наступних видань:

  • Фадєєва В.В., Самусєв Р. П. Мама і дитина. Від вагітності до року. – Тернопіль, 2013.
  • Соловей К., Гавриленко Т., Єрко М. Грудне вигодовування секрети і секретики. – Львів, 2019.
  • Спок Б. Дитина і догляд за нею. – Харків, 2008.
  • Скачко Б.Г., Орещук Г.О. Якби мати знала: народні методи лікування дітей. – Київ, 2000.
  • Зубицкая Н., Николайчук Л. Ребенка лечит природа. – Киев, 2001.
  • Сірзі В., Сірзі М. Ваша дитина і Ви. Здорове харчування для всієї родини. – Київ, 2012.

Всі ці книги і багато інших Ви можете після завершення карантину прочитати у відділі документів з питань медицини та охорони здоров'я. Запрошуємо до бібліотеки.

Катерина Ісаєнко,
головний бібліотекар відділу документів
з питань медицини та охорони здоров'я








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Ваша дитина і Ви
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2020 Webmaster: webmaster@library.kr.ua