ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Коли Google не знає відповіді - її знайде бібліограф


Фон

 

Коли Google не знає відповіді - її знайде бібліограф

Серед численних електронних послуг Обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. І. Чижевського пропонуємо вам звернути увагу на такий сервіс, як «віртуальна довідка». Скористатися нею можна з будь-якого комп’ютера, ноутбука, планшета, мобільного телефона, головне, щоб був доступ до інтернету. Відповіді готують працівники інформаційно-бібліографічного відділу бібліотеки. Послуга є загальнодоступною і безкоштовною для всіх користувачів незалежно від того, чи є вони читачами ОУНБ ім. Д. І. Чижевського. В умовах сьогодення це дуже зручний і корисний сервіс у задоволенні інформаційних потреб віддалених користувачів.

Якого ж напрямку і змісту можуть бути запити?

Це адресні запити про наявність документа в фондах бібліотеки. А книжковий фонд нашої бібліотеки налічує понад 800 тисяч примірників, а ще є журнали, газети, нотні видання та інші документи. Можна дізнатися чи є в бібліотеці книги сучасних українських письменників, таких як Сергій Жадан, Оксана Забужко, Тарас Прохасько, Юрій Винничук. Якщо цікавлять, для прикладу, книги нашого письменника-земляка Олександра Жовни, то бібліографи складуть список його творів, зазначать кількість екземплярів і відділи, в яких вони зберігаються, порадять також переглянути повнотекстові варіанти творів автора на сайті книгозбірні в розділі «Цифрова бібліотека».

Можна надсилати уточнювальні запити. Якщо користувач знає назву видання, але не пам’ятає автора, і навпаки; коли потрібно з’ясувати рік видання, кількість сторінок, номер журналу тощо.

Працюють фахівці бібліографічного відділу і над тематичними запитами, тобто готують інформацію за визначеною темою. Як приклад, надходило прохання підібрати літературу до теми «рушники України» (історія, орнаменти), зокрема, «рушники Кіровоградщини».

Навіть фактографічні запити опрацьовуються. Тут вже надається інформація щодо конкретних фактів, подій, персоналій, хронології тощо.

Трапляються питання типу «чи можна брати книги додому у відділі абонемента, якщо у читача місце постійної реєстрації не в Кропивницькому, але він щодня працює в місті?». Або іноді запитують навіть про ціну на картоплю.

Окрім цього бібліографи з легкістю проконсультують вас щодо реєстрації і навчання на сучасній онлайн-платформі «Дія. Цифрова освіта», запровадженій Міністерством цифрової трансформації, пояснять алгоритм віддаленого користування «Електронним каталогом» на вебсайті бібліотеки, допоможуть записатися на індивідуальні та групові тренінги з комп’ютерної грамотності та електронного урядування.

Як же скористатися віртуальною довідкою?

На сайті ОУНБ ім. Д. Чижевського http://library.kr.ua/. у розділі «Віртуальна довідка» розміщена спеціальна форма з кількома полями, які користувачі мають заповнити і надіслати. Поля передбачають такі питання: ім’я, електронна адреса, текст запиту.

Звертаємо увагу, що особисті дані та адреса електронної пошти користувача є конфіденційною інформацією і не будуть відображатися на сайті у вільному доступі.

Запити приймаються щодня, окрім суботи і неділі, і виконуються в день надходження запиту до бібліотеки. Відповіді надсилаються на електронну пошту користувача.

Тож запрошуємо приєднуватися до нашої бібліотечної спільноти і активно користуватися онлайн-послугою «Віртуальна довідка».

Наталя Андрійченко,
завідувачка інформаційно-бібліографічного відділу








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Коли Google не знає відповіді - її знайде бібліограф
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2020 Webmaster: webmaster@library.google.ua