ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Гепатити: шляхи передавання і діагностика


Фон

 

Гепатити: шляхи передавання і діагностика

 

19 травня – Міжнародний день боротьби з гепатитами. Цей день був затверджений Міжнародним альянсом по боротьбі з гепатитом у 2008 році.

Гепатит – це запалення печінки, викликане переважно вірусною інфекцією. Існує п’ять основних вірусів гепатиту, названих типами A, B, C, D і E. Всі вони надзвичайно небезпечні через тяжкий перебіг та ризик смерті для інфікованої людини.

Вірусний гепатит А та Е – це гострі кишкові інфекції з переважним ураженням печінки. Джерелом зараження є хвора людина в початковому періоді захворювання. Вірус передається через забруднену воду, продукти харчування, брудні руки за умов недотримання гігієнічних норм. На гепатит А частіше хворіють діти 7-10 років.

Гепатити B і C можуть передаватися кількома шляхами, зокрема статевим шляхом, під час пологів, хірургічним шляхом, під час переливання крові, внаслідок використання нестерильних шприців або медичних приладів, під час пірсингу, татуювання, а також через засоби особистої гігієни (зубна щітка, бритва, ножиці).

Статистика свідчить, що в середньому кожна дванадцята людина в світі є носієм вірусу гепатиту В або C, проте рівень обізнаності людей про ці недуги є вкрай низьким. Захворювання починається поступово, зазвичай тривалий час не проявляється специфічними симптомами, тому гепатит (особливо С) іноді називають «лагідним убивцею».

Україна належить до регіонів з середньою розповсюдженістю гепатиту В (2,2% населення) та гепатиту С (від 3% до 5% від кількості населення), однак за темпами розповсюдження цих інфекцій випереджає країни Європи. В нашій країні люди найчастіше інфікуються через нестерильне медичне і косметологічне обладнання, пірсінг, татуаж, манікюр, педикюр, стоматологічні послуги, інші медичні втручання, пов’язані з ін’єкціями, переливанням крові.

Тому вкрай важливо стежити за своїм здоров’ям та вчасно проходити діагностику. Кожен пацієнт має право зробити безоплатний тест на вірусні гепатити. Така послуга входить у гарантований державою пакет надання первинної медичної допомоги. Для цього треба звернутися до свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким у вас підписана декларація, і зробити експрес-тест.

Якщо у пацієнта діагностували вірусний гепатит (після додаткового обстеження), необхідно звернутися до лікаря-інфекціоніста або інфекційний відділ лікарні. Пацієнти з вірусним гепатитом можуть отримати лікування за державною програмою.

А ми пропонуємо вашій увазі віртуальну книжкову виставку «Чим небезпечні гепатити?», яку підготувала Ісаєнко Катерина Іванівна, головний бібліотекар відділу документів з питань медицини та охорони здоров’я.

Дбайте про своє здоров’я та перевіряйтеся на наявність небезпечних хвороб.

Оксана Завіна,
завідувачка відділу документів з
питань медицини та охорони здоров’я








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Гепатити: шляхи передавання і діагностика
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2020 Webmaster: webmaster@library.kr.ua