ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Відкриваємо нові сторінки творчості Миколи Гоголя


Фон

 

Відкриваємо нові сторінки творчості Миколи Гоголя

 

Микола Васильович Гоголь – один з визначних художників слова, 211 річницю з дня народження якого ми відзначаємо 1 квітня цього року.

Своїм походженням, природою художнього генія, долею, всім людським єством Микола Гоголь пов’язаний з Україною. У свідомості багатьох читацьких поколінь його живе, влучне і сильне слово було і залишається провідником піднесеної думки, втіхою у вірі та надією на майбутнє.

Сьогодні обласна універсальна наукова бібліотека ім.Д.І.Чижевського пропонує Вам ознайомитися на веб-сайті бібліотеки у «Електронному музеї книги» з рукописом М.В.Гоголя "Роздуми про Божественну Літургію" http://library.kr.ua/elmuseum/manuscript/gogol/gogol_manuscript.pdf, який надійшов до фондів бібліотеки в 1994 році з колекцією Олександра Ільїна.

Роботу над "Роздумами про Божественну Літургію" Гоголь розпочав ще під час подорожі у Париж. В 1842 році він писав матері, "... є багато таємниць в глибині душі нашої, яких не відкрила жодна людина і які можуть подарувати їй дивовижну насолоду. Якщо Ви відчуєте, що слово Ваше знайшло дорогу до серця стражденного душею, тоді йдіть з ним прямо до церкви і прослухайте Божественну Літургію. Як прохолодний ліс серед випаленого степу, тоді прийме його молитва під захисток свій".

"Роздуми про Божественну Літургію" не публікувались за життя М.В.Гоголя, який мав намір видати їх без імені автора.

Серед інших видань творів Миколи Васильовича Гоголя у колекції відділу рідкісних та цінних видань обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського становить інтерес 8-томне «Ілюстроване повне зібрання творів» за редакцією О. Є. Грузинського, 1912 року. Видання містить багатий ілюстративний матеріал: репродукції малюнків, картин відомих художників Іллі Рєпіна, Олександра Іванова, Володимира Маковського та інших, а також посмертної маски письменника, знятої скульптором Миколою Рамазановим.

У містичний світ Миколи Гоголя запрошує ювілейне видання з нагоди 200-річчя від дня народження письменника — «Вечори на хуторі біля Диканьки: повісті видані пасічником Рудим Паньком», до якого увійшли три повісті зі знаменитого циклу. Яскравим доповненням творів є ілюстрації відомого українського художника-ілюстратора Олега Комінарця. На контртитулі міститься портрет Миколи Гоголя роботи художника Федора Моллера, 1840 року.








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Відкриваємо нові сторінки творчості Миколи Гоголя
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2020 Webmaster: webmaster@library.kr.ua