ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Обережно, кліщі!


Фон

 

Обережно, кліщі!

 

З послабленням карантину та настанням теплих сонячних днів люди дедалі частіше активно відпочивають на природі або працюють на дачних ділянках. Саме тому необхідно пам’ятати про небезпечних переносників інфекційних хвороб, насамперед кліщів. Вони можуть переносити збудників ризикованих захворювань людей і тварин, зокрема, кліщового енцефаліту, бореліозу (хвороба Лайма), а також хвороби Міямото. На початку травня цього року фахівці Кіровоградського обласного лабораторного центру провели обстеження території Новомиколаївського пляжу (м.Кропивницький), де було зібрано 25 екземплярів кліща. При дослідженні встановлено, що 5 екземплярів інфіковані бореліями – збудниками хвороби Лайма. Тож ми спробували зібрати для вас актуальну інформацію, яка допоможе уберегтися від кліщів.

Як виглядає кліщ?

Кліщі належать до павукоподібних і зовні нагадують маленьких павучків завдовжки від 2 до 4 міліметрів. Після того, як кліщ насмокчеться крові, він сильно збільшується в розмірах і стає добре помітним, утворюючи горбик під шкірою. Багатьох людей цікавить питання, як виглядає енцефалітний кліщ? Він нічим не відрізняється від звичайного, за винятком того, що є переносником небезпечного вірусу. І про це можна дізнатися, тільки дослідивши його в лабораторних умовах.

Як уберегтися від кліщів

  • Якщо ви зібралися на прогулянку, насамперед подбайте про відповідне вбрання: найбільш безпечним буде одяг із довгими рукавами, світлого кольору.
  • Для захисту використовуйте репелент – спеціальний засіб, що відлякує кліщів. Він може бути у вигляді аерозолю, мазі тощо. І обов’язково дотримуйтеся інструкції з використання засобу.
  • На прогулянці тримайтеся ближче до центру стежки та не заходьте у траву обабіч: саме там кліщів найбільше.
  • Зверніть увагу: коли кліщ чіпляється до вашого одягу, то залишається нерухомим, аж доки ви не припините активно рухатись, сядете чи ляжете. Саме тоді нападник починає шукати місце прикріплення до тіла – повільно переміщується знизу вгору. Цей процес може тривати від 30 хв. до трьох і більше годин, чи навіть кілька днів.
  • Під час укусу виділяється спеціальна знеболювальна речовина, тому ви навряд чи його відчуєте. На тілі людини він може перебувати протягом декількох днів, після чого, напившись крові, відвалюється.
  • Проводьте само- та взаємоогляди під час прогулянки, а також одразу після повернення додому. Почніть огляд знизу, від стоп, і поступово піднімайтеся вгору. Від ретельності огляду залежить ваше здоров’я, нехай це стане новою гарною звичкою.
  • Одяг, який ви зняли, слід ретельно почистити і випрати. Те саме зробіть із речами, якими ви користувалися на прогулянці. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща.

Що робити, коли кліщ уже присмоктався

  • Насамперед не варто гаяти час, а одразу звернутися до травмпункту або найближчого медичного закладу, де кліща видалять, оброблять місце укусу, нададуть необхідні рекомендації.
  • Фахівці не радять видаляти кліща самостійно, адже при цьому можна внести до ранки інфекцію, та й провести цю операцію без відповідної практики доволі складно, адже можна розчавити кліща або не видалити цілком.
  • Лише коли поблизу немає лікаря, спробуйте видалити кліща самостійно. Для цього можна використовувати спеціальній пристрій для видалення кліщів, що продається у ветеринарних аптеках («кліщосмик»). Треба притиснути його до шкіри, а тоді повільно викрутити.
  • Якщо нема пристрою, зробіть це пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, або пінцетом чи петлею з нитки. Витягайте кліща поволі – без різких рухів!
  • Важливо видалити кліща разом із хоботком. Якщо ж він відірвався, видаліть рештки стерильною голкою.
  • Після видалення кліща ранку потрібно змастити антисептиком, а руки вимити з милом.

Видаленого кліща необхідно помістити у чисту посудину, покласти туди ж маленьку стеблинку трави та щільно закрити кришку. За направленням лікаря-інфекціоніста у лабораторній мережі здійснюють дослідження кліщів на наявність збудників бореліозу.

Також протягом трьох тижнів спостерігайте за своїм станом: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи появи почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватися, – негайно зверніться до лікаря.

Будьте обачними, не забувайте про ризики, які чатують на вас поза стінами домівки. Дбайте про своє здоров’я, гуляйте та насолоджуйтеся природою, а із закінченням карантину чекаємо на вас в бібліотеці!

Оксана Завіна,
завідувачка відділу документів
з питань медицини та охорони здоров’я








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Обережно, кліщі!
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2020 Webmaster: webmaster@library.kr.ua