ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Маруся Нікіфорова: міф і реальність


Фон

 

Маруся Нікіфорова: міф і реальність

(до 100-річчя від трагічної загибелі)

17 вересня о 11.30 в рамках Краєзнавчих студій відбудеться презентація виставки однієї фотографії “Маруся Нікіфорова: міфи та реальність” з архіву приватної колекції історика, краєзнавця, колекціонера Віталія Постолатія.

Марія Нікіфорова - одна з найяскравіших постатей часів громадянської війни в Україні. Частина з нас може не поділяти її політичних поглядів та методів боротьби, але те, що ця жінка була далеко не ординарною, погоджуються всі. Її у своїх спогадах згадують Арсен та Марина Тарковські, Олена Яновська. Юрій Яновський у 1927 р. надрукував повість "Байгород", прототипом головної героїні якої була М. Нікіфорова.
Початок біографії М. Нікіфорової мало досліджений, потрібні більш глибокі архівні розвідки. Життя та смерть Марусі Нікіфорової дозволяють краще зрозуміти колізії тих подій взагалі та анархістського руху в Україні зокрема. Віталій Постолатiй, розшукав єдину відому на сьогодні фотокартку Марії, зроблену, до речі, в Єлисаветграді в ательє фотографа Еммануїла Плетцера, яка і буде представлена на виставці. Доповнять виставку книги та публікації в періодичних виданнях, наявні у фондах ОУНБ ім. Д.І. Чижевського.

Запрошуємо всіх бажаючих.
Захід відбудеться у відділі краєзнавства (ІІІ поверх) обласної універсальної наукової бібліотеки ім.Д.І. Чижевського за адресою: м. Кропивницький, вул.Велика Перспективна, 24.








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Маруся Нікіфорова: міф і реальність
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2020 Webmaster: webmaster@library.kr.ua