ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Креативна лабораторія музикознавця-2020


Фон

 

Креативна лабораторія музикознавця-2020

24 січня 2020 року у відділі мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського в рамках ІV фестивалю-конкурсу української академічної музики «Класик-проект», присвяченого пам'яті українського композитора Юлія Мейтуса, та Всеукраїнського конкурсу-огляду «Мейтусівські читання» відбулося засідання «Креативної лабораторії музикознавця».

Засідання присвятили сучасним поглядам на композиторську, виконавську, музикознавчу та музично-педагогічну творчість. Учасниками заходу стали викладачі і студенти музичного коледжу та музичних шкіл міста й області.

Гостей бібліотеки привітала завідувачка відділу мистецтв Світлана Ушакова.

Директор музичної школи № 2 ім. Юлія Мейтуса, заслужений працівник культури Валентина Ревенко розповіла історію створення двох креативних мистецьких проектів «Класик-проект» та «Мейтусівські читання», які набувають все більшої популярності у шанувальників класичної музики, а також презентувала збірник наукових розвідок юних музикознавців – лауреатів І та ІІ премії Всеукраїнського конкурсу 2019 року. Упорядником книги є кандидат мистецтвознавства, викладач-методист музичного коледжу м. Кропивницького Марина Долгіх.

Цього разу учасників креативної лабораторії чекали дві зустрічі: з Богданою Фроляк – композитором, доцентом кафедри композиції Львівської Національної музичної академії ім. М.В. Лисенка, лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка. А також з Марією Дремлюгою –кандидатом мистецтвознавства, донькою українського композитора Миколи Дремлюги.

У своєму виступі Богдана Фроляк звернулася до викладачів дитячих музичних шкіл з меседжем: “Любіть музику і дітей, вірте у свої сили і свою справу”. Пані Богдана розповіла про свого учителя, завдяки якому прийшла в музику. Це був Василь Куфлюк – учитель музики і співу сільської школи, який створив свою систему розвитку абсолютного слуху у дітей та виховав цілу плеяду видатних музикантів.

Марія Дремлюга розповіла про свого батька крізь призму історії країни, історію життя своїх батьків у 1920-1940-і рр., про шлях композитора до визнання. Хвилююча, емоційна, зворушлива розповідь була сприйнята з величезною зацікавленістю та вдячністю. Пані Марія показала унікальні фотодокументальні матеріали з сімейного архіву композитора і подарувала відділу мистецтв добірку музичних творів і рукописів Миколи Дремлюги.

Мистецтвознавець, кандидат мистецтвознавства, старший науковий співробітник ІМФЕ ім. М. Рильського НАН України Ірина Сікорська провела огляд літератури – новинок вітчизняного музичного мистецтва: “Джерелознавство історії української музичної культури” Лідії Корній, “Артемій Ведель. Постать митця у контексті епох” Тетяни Гусарчук, “Грайлик” (дитячий ігровий фольклор) і “Колискові” Марії Пилипчак та подарувала бібліотеці ці видання.

Засідання креативної лабораторії завершилося ознайомленням гостей з виставкою «Історичні пісні Клемента Квітки в листівках Амвросія Ждахи» (до 140-річчя від дня народження музикознавця та етнографа). Виставку підготувала і представила головний зберігач фондів музею музичної культури ім. Кароля Шимановського Олена Классова.

Катерина Лісняк, відділ мистецтв








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Креативна лабораторія музикознавця-2020
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2020 Webmaster: webmaster@library.kr.ua