ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон “Театральна легенда Костянтин Параконьєв” 100-річчю від дня народження присвячується


Фон

 

“Театральна легенда Костянтин Параконьєв” 100-річчю від дня народження присвячується

16 вересня 2020 року о 12.00 у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д.І. Чижевського відбудеться захід, присвячений театральній легенді нашого міста Костянтину Йосиповичу Параконьєву. За участі Кіровоградського обласного краєзнавчого музею, Літературно-меморіального музею І.К. Карпенка-Карого, Державного архіву Кіровоградської області.

Його пам'ятає не одне покоління шанувальників театрального мистецтва. Його дебют на сцені українського драматичного театру ім. І.К. Тобілевича відбувся в окупованому Кіровограді.

З 1945 по 1967 рік був провідним актором і зіркою Кіровоградського музично-драматичного театру ім. М. Кропивницького, зігравши на його сцені близько 200 ролей.

Він був одним із засновників театрального гуртка при Кіровоградському педінституті, який пізніше став відомим студентським театром “Резонанс”. Одна з його учениць, у майбутньому театральний режисер Тетяна Корнієць, так згадує свого учителя: “Незмінною любов'ю глядачів був Костянтин Параконьєв, вихід якого на сцену завжди супроводжувався аплодисментами. У нього не було звань... та глядачі йому це пробачали за талант і відмінні зовнішні дані: високий зріст, неповторний голос та акторську магію...”

Знявся в художніх фільмах: “Дивак-людина” (1962), “Сон” (1964), “Сімнадцятий трансатлантичний” (1972), “Повість про жінку” (1973).

Народний артист України. Лауреат Державної премії УРСР ім. Т. Шевченка (1970).

Згадати добрим словом майстра сцени до бібліотеки завітають колеги, учні, шанувальники таланту великого актора. У заході візьме участь донька Костянтина Йосиповича Алла, яка мешкає у м. Запоріжжі.

Коротка довідка:

Параконьєв Костянтин Йосипович (1920 -1987) - український театральний актор, режисер, педагог, кіноактор.

Народився у с. Володимирівка Великовисківського р-ну Кіровоградської області. У 1939 році закінчив середню школу № 25 м. Кірово (нині м. Кропивницький Кіровоградської області) і вступив до Київського інституту театрального мистецтва. Через три місяці був відкликаний з навчання Кіровоградським військкоматом. У тому ж 1939 році вступив на філологічний факультет Кіровоградського педагогічного інституту, де вчився до червня 1941 року. Навчання перервала війна.

У 1941-1942 рр. працював у полі, служив художником-пейзажистом при міській будівельній конторі.

З січня по грудень 1943 року - хорист Кіровоградського театру.

З грудня 1943 по травень 1945 року - остарбайтер у Німеччині, Польщі, Чехії.

З травня по серпень 1945 року - армійський керівник художньої самодіяльності.

З 1945 по 1967 рік - актор і режисер Кіровоградського обласного музично-драматичного театру ім. М.Л. Кропивницького.

Вищу театральну освіту здобув на режисерському факультеті Київського театрального інституту, який закінчив з відзнакою у 1966 році (заочна форма навчання).

З 1967 по 1987 рік - актор і режисер Запорізького музично-драматичного театру ім. М. Щорса (тепер ім. В.Г. Магара).

Знявся в художніх фільмах: “Дивак-людина” (1962), “Сон” (1964), “Сімнадцятий трансатлантичний” (1972), “Повість про жінку” (1973).

Народний артист України. Лауреат Державної премії УРСР ім. Т. Шевченка (1970).








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

“Театральна легенда Костянтин Параконьєв” 100-річчю від дня народження присвячується
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2020 Webmaster: webmaster@library.kr.ua