ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Знаному театральному актору, режисеру
Костянтину Параконьєву присвячується


Фон

 

“Театральна легенда Костянтин Параконьєв” 100-річчю від дня народження присвячується

16 вересня 2020 р. в ОУНБ ім. Д.І. Чижевського відбулися пам'ятні урочистості “Театральна легенда Костянтин Параконьєв”, присвячені 100-річчю від дня народження відомого театрального актора, режисера Костянтина Йосиповича Параконьєва.

До бібліотеки завітали шанувальники театрального мистецтва, музейна спільнота, актори Кіровоградського театру ім. М. Кропивницького, учні, друзі та родичі Костянтина Йосиповича.

Захід розпочався з привітання директора бібліотеки ім. Д.І. Чижевського Валентини Григорівни Животовської.

Приємним сюрпризом для кропивничан став приїзд до нашого міста доньки актора, яка мешкає у Запоріжжі. Алла Костянтинівна за фахом мистецтвознавець, багато років працювала у Запорізькому художньому музеї. Зустріч з містом, де пройшли її дитинство і юність надихнули жінку на цікаву розповідь про батьків, про кіровоградський театр та його акторів. Дарунком бібліотеці від неї стала велика добірка матеріалів з архіву родини Параконьєвих: рідкісні фотографії, театральні афіші, програми вистав, листування з відомими особистостями.

Матеріали, що ілюструють театральну діяльність Костянтина Йосиповича Параконьєва бібліотека планує відцифрувати і виставити на сайті.

Добрим словом Костянтина Параконьєва згадала колишній режисер театру ім. М.Л. Кропивницького Лідія Йосипівна Кравцова.

Співробітник Державного архіву Кіровоградської області Вадим Колєчкін представив електронну презентацію “Фонд К.Й. Параконьєва, що зберігається в архіві”.

Знаний театрознавець Володимир Петрович Шурапов подарував Аллі Костянтинівні власну книгу “Марко Кропивницький та його спадкоємці”, в якій є матеріали про К. Параконьєва.

Під час заходу була презентована фотодокументальна виставка “Театральна легенда Костянтин Параконьєв”, організаторами якої стали відділ мистецтв ОУНБ ім. Д.І. Чижевського, обласний краєзнавчий музей та літературно-меморіальний музей І.К. Карпенка-Карого.

Головний зберігач фондів музею мистецтв презентувала на виставці малюнок “Костянтин Параконьєв” відомого кіровоградського художника Володимира Федорова.

Донька відомого театрального художника Миколи Сакевича Галина Миколаївна Сакевич передала на виставку кілька ескізів театральних костюмів Командора з “Камінного господаря” Лесі Українки Кіровоградського театру ім. М. Кропивницького. Роль Командора у виставі виконував К. Параконьєв.

А потім були численні інтерв'ю та спілкування гостей з донькою і племінницями Костянтина Йосиповича Параконьєва.

Катерина Лісняк, відділ мистецтв








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

“Театральна легенда Костянтин Параконьєв” 100-річчю від дня народження присвячується
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2020 Webmaster: webmaster@library.kr.ua