ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Українська бібліотечна асоціація презентувала практичний посібник «Чотири простори бібліотеки: модель діяльності»


Фон

 

Українська бібліотечна асоціація презентувала практичний посібник «Чотири простори бібліотеки: модель діяльності»

Презентація відбулася в онлайн форматі на платформі ZOOM 10 вересня.

Посібник був створений в рамках проєкту «Чотири простори бібліотеки: інноваційна модель діяльності» за підтримки Українського культурного фонду та за сприяння Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого.

Працювали над посібником експерти ВГО Українська бібліотечна асоціація: Оксана Бруй, президент УБА, Лариса Лугова та Ірина Шевченко – віцепрезиденти УБА, Ярослава Сошинська, виконавчий директор УБА та Оксана Бояринова, керівник проєктів УБА.

У виданні представлено модель бібліотеки, що поєднує чотири простори: простір навчання, простір натхнення, місце зустрічі та простір подій. Загальну концепцію кожного простору доповнюють дизайнерські рішення, ідеї щодо змістовного наповнення, приклади бібліотечних послуг та сервісів. У посібнику багато візуального матеріалу, фотоілюстрацій із різних українських книгозбірень.

Модель бібліотеки як поєднання чотирьох просторів розроблена у Данії. Однак українські фахівці намагалися адаптувати напрацювання данських колег до наших реалій життя.

Модель бібліотеки як поєднання чотирьох просторів – це чудовий інструмент в адвокаційній діяльності, для пояснення сучасних бібліотечних розробок та майбутніх бібліотечних планів політикам, урядовцям та й взагалі широкому загалу.

«Раніше ми планували і будували бібліотечні приміщення, а тепер орієнтуємося на концепцію бібліотечного простору» , - йдеться у посібнику.

«У філософському сенсі властивостями простору є необмеженість та неосяжність. Саме простір здатний формуватися, змінюватися і розвиватися у рухомих межах. Саме простір об’єднує матеріальне, технологічне та соціальне, традиційне та інноваційне».

Посібник розміщено у вільному доступі на офіційному сайті ВГО Українська бібліотечна асоціація за посиланням: https://ula.org.ua/259-publikaciyi/vidannya

Козакова Ірина,
бібліотекарка
ОУНБ ім. Д.І. Чижевського








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Українська бібліотечна асоціація презентувала практичний посібник «Чотири простори бібліотеки: модель діяльності»
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2020 Webmaster: webmaster@library.kr.ua