ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Що читають вчителі


Фон

 

Що читають вчителі

(міні-дослідження відділу абонемента)

 

Відділ абонемента відвідують всі категорії читачів. В минулому році бібліотекарі нашого відділу проводили міні-дослідження «Що читають медичні працівники». Цьогоріч нас зацікавили вчителі.

За підсумками виконання плану за 3 місяці 2020 року у відділі абонемента кількість вчителів – 423 особи, що складає майже 16% (15,66%) від загальної кількості користувачів. Це найбільший відсоток серед спеціалістів. Проте нагадаємо, що в цю категорію входять також і студенти 4-х та 5-х курсів Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. В.Винниченка.

Було проведено дослідження: скільки видань та яких саме взяли у нашому відділі освітяни з 15 лютого по 15 березня 2020 року. Всього за місяць вчителі прочитали 1275 книг та періодичних видань. В середньому кожен педагог – по 7 примірників. Відвідуваність за зазначений термін склала – 169 разів.

Із запропонованих статистичних даних видно, що найбільшим попитом серед відвідувачів відділу користується художня література. А саме: на твори українських письменників (класиків та сучасних); зарубіжних в українських перекладах; дитячу літературу. Популярністю користувалися і періодичні видання з різних галузей знань («Сад – огород», «Бурда», «Единственная», «Зарубіжна література в школі», «Джой», «Бульвар Гордона», «Жизнь на пенсии», «Дніпро», «Дзвін»…) та книги із серій «50 знаменитих» та «100 великих». Видавалася користувачам сучасна українська література, зокрема книги Макса Кідрука, Світлани Талан, Андрія Кокотюхи, Сергія Жадана, Артема Чеха, Тараса Прохаська, Мирослава Дочинця, Наталки Сняданко, Оксани Забужко, Надії Гербіш, Василя Шкляра, Люко Дашвар. Серед дитячої літератури були запити на казки Джанні Родарі, книгу Гжегожа Касдепке «Зачіпки детектива Нишпорки», твори Лесі Вороніної, Всеволода Нестайка, Елеонор Портер. Певна кількість користувачів полюбляє перечитувати вже відомі книги в тому числі за шкільною програмою (твори Конан Дойля, Агати Крісті, Остапа Вишні, Стівена Кінга, Павла Загребельного, Хорхе Луїса Борхеса).

За жанрами серед художньої літератури найбільший попит мали любовні романи, детективи, історичні твори, фантастика.

Певну кількість книг було видано з питань мистецтва та спорту (А.Росоловська «Леонардо да Вінчі» та збірка «Спорт»); техніки («Електротехніка»); історії (твори Миколи Костомарова, «Майдан» Соні Кошкіної).

Фахова література користується незначним попитом. І це стосується не лише вчителів, а й усіх спеціалістів вцілому.

З вище зазначеного можна зробити висновок, що до відділу абонемента користувачі перш за все приходять щоб обрати літературу для дозвілля. До того ж в бібліотеці є спеціалізовані читальні зали, де можна попрацювати з документами для підвищення фахової кваліфікації.

Хочеться зазначити, що певна кількість освітян приходять до нас зі своїми дітьми. Отже читають батьки – читають діти!

За мовами: україномовні видання склали –703 примірники, російськомовні – 572 примірники.

Більш детальну інформацію щодо вподобаних книг розглянемо у додатках.

Дослідження підготувала:
Наталія Білаш,
завідувачка відділом абонемента

 

Додаток №1

Розподіл видань за галузями знань

№ п/п Книги за галузями знань Кількість примірників %
1 суспільно-політичні 73 5,72%
2 природничо-наукові 49 3,84%
3 технічні 15 1,17%
4 сільськогосподарські 12 0,94%
5 літературознавсто, мовознавство 32 2,50%
6 мистецтво, спорт 11 0,86%
7 художня література 1083 84,94%
1275

 

Додаток №2

Розподіл видань за мовами

№ п/п За мовами Кількість примірників %
1 українською 703 55,13%
2 російською 572 44,86%

 

Додаток №3

Розподіл художньої літератури за жанрами

№ п/п За жанрами Кількість примірників %
1 любовні романи 510 47%
2 детективи 447 41%
3 історичні романи 98 9%
4 фантастика 28 3%
1083







Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Що читають вчителі
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2020 Webmaster: webmaster@library.kr.ua