ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Засідання мистецького клубу “Знай наших” присвятили письменникам Євгенії Таратуті, Етель Ліліан Войнич та Сергію Степняку-Кравчинському


Фон

 

Засідання мистецького клубу “Знай наших” присвятили письменникам
Євгенії Таратуті, Етель Ліліан Войнич та Сергію Степняку-Кравчинському

Минулої суботи у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д.І. Чижевського відбулося засідання мистецького клубу “Знай наших”. Засідання присвятили літературознавцю Євгенії Таратуті, англійській письменниці Етель Ліліан Войнич та революціонеру-народнику Сергію Степняку-Кравчинському. Присутні дізналися, яким дивовижним чином переплелися долі цих неординарних особистостей.

А почалася ця історія в далекому 1925 році, коли тринадцятирічна школярка Женя Таратута прочитала роман “Овід” і “захворіла” ним на все життя. Пізніше випускниця університету вирішила дослідити творчість автора улюбленого роману, маловідомої англійської письменниці Етель Ліліан Войнич. Свою мрію Євгенія Олександрівна здійснила тільки у 1955 році, коли знайшла дев'яносторічну письменницю в далекому Нью-Йорку. Їх п'ятирічне листування сприяло виходу книг: “Етель Лилиан Войнич. Судьба писателя и судьба книги”, “По следам Овода”.

Євгенія Таратута - одна з найвідоміших у Радянському Союзі дослідників життєпису нашого земляка, уродженця с. Новий Стародуб Петрівського району, революціонера-народника, письменника Сергія Степняка-Кравчинського. Сергій Михайлович був знайомий з Етель Ліліан Войнич і став одним з прототипів головного героя роману “Овід”. Саме ці факти спонукали Євгенію Таратуту до вивчення життєпису революціонера-народника. І як результат: вихід книг “С.М. Степняк-Кравчинский – революционер и писатель”, “Російський друг Енгельса”.

Справжньою сенсацією для учасників заходу стала інформація про батька Євгенії Таратути Олександра Таратуту — уродженця селища Златопіль (нині м. Новомиргород Кіровоградської області).

Наш земляк Олександр Григорович - колишній революціонер-анархіст, учень П. Кропоткіна. За часів більшовицької влади став знаним економістом-аграрієм. У підмосковному селі Черкізове з 1919 по 1923 рік працювала перша в Радянському Союзі ферма “Бадьоре дитинство”, створена О. Таратутою. Молочні продукти та городина, яку вирощували фермери, віддавали для дитячого будинку.

На початку 1930-х років брав участь у створенні консервних заводів та заводів по випуску згущеного та сухого молока в різних регіонах СРСР. І сьогодні, як у далекі 30-і рр. ХХ століття на етикетках бляшанок згущеного молока білі, сині та блакитні смужки. Цей логотип придумав Олександр Таратута.

У 1937 році він став жертвою політичних репресій, розстріляний як “ворог народу”.

Другою частиною заходу став перегляд документального фільму, присвяченого Етель Ліліан Войнич та ознайомлення з виставкою творів літературознавця Євгенії Таратути.

Одна з книг, представлених на виставці (“С.М. Степняк-Кравчинский – революционер и писатель”) - з дарчим написом бібліотеці від авторки. Автограф датований 1976 роком. Саме тоді Євгенію Таратуту запросили на відкриття музейної кімнати С.М. Степняка-Кравчинського у с. Новий Стародуб Петрівського району. Захід був приурочений до 125-річчя від дня народження революціонера-народника. Так знаний радянський літературознавець побувала на малій батьківщині свого батька Олександра Таратути.

Завершився захід жвавим спілкуванням кропивничан з ведучою мистецького клубу “Знай наших” Катериною Лісняк.

Катерина Лісняк,
відділ мистецтв
ОУНБ ім. Д.І. Чижевського








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Засідання мистецького клубу “Знай наших” присвятили письменникам Євгенії Таратуті, Етель Ліліан Войнич та Сергію Степняку-Кравчинському
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2020 Webmaster: webmaster@library.kr.ua