[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон У світі Івана Андрусяка


Фон

У світі Івана Андрусяка


6 грудня Кіровоградська обласна універсальна бібліотека імені Д.І.Чижевського разом з “Українським клубом” організували зустріч з українським поетом, дитячим письменником, перекладачем, есеїстом, літературним критиком і редактором видавництва “Грані-Т” Іваном Михайловичем Андрусяком. Незважаючи на молодий вік митця, його творчий доробок уже досить вагомий. В письменницькому арсеналі — поетичні збірки: “Отруєння голосом”, “Шарга”, “Повернення в Галапагос”, “Сад перелітний”, “Дерева і води”, “Часниковий сік”, “Храбуст”, “Писати мисліте”, “Неможливості мови”; прозове видання — “Вургун”, критичні — “Літпроцесія”, “Літання німбів”, переклади із Анджея Бурси, Е.Е. Камінгса, Томаса Стернза Еліота, Міхаїла Янсона, російських письменників. Але статусу серйозного письменника І.Андрусяк отримав, написавши книжечки для дітей: “Стефа і її Чакалка”, “Зайчикова книжечка”, “Звіряча абетка”, “Три дні казки”, “Іван Андрусяк про Дмитра Туптала (св. Димитрія Ростовського), Григорія Квітку-Основ'яненка, Тараса Шевченка, Ніла Хасевича, Олексу Довбуша”, “Сорокопуди, або як Ліза і Стефа втекли з дому”, “Хто боїться зайчиків”, “М'яке і пухнасте”, “Кабан дикий — хвіст великий”, “Вісім днів із життя Бурундука”.

Безумовно, така кількість цікавих творінь викликає глибоку прихильність як у читачів, так і в літературній критиці. Іван Андрусяк — Лауреат першої премії конкурсу видавництва “Смолоскип” (1995), літературних премій «Благовіст» (1996), ім. Бориса Нечерди (2002), журналу "Кур'єр Кривбасу" (2007), першої премії конкурсу творів для дітей «Золотий Лелека» (2008), міжнародної премії «Corona Carpatica» (2010).

Тож, із першої миті багаточисельну публіку взяла в полон цікава, доброзичлива атмосфера спілкування з митцем, підкорила екстравагантна, екзистенційна поезія, “густа” символічна метафорика художніх текстів, багатство образного світу. Але справжній письменник, — за словами Івана Андрусяка, — має майстерно писати для дітей. І саме ця грань його таланту — неперевершена! Гості бібліотеки мали змогу познайомитись із доброю, по-дитячому безпосередньою людиною, яка так гармонійно поєднує в собі літературний талант із чистотою душі.

Наразі, дитячий світ письменника сповнений добрими й колоритними персонажами — бабаями, чакалками, баба-ягами... Своїх злих героїв письменник пропускає крізь цілий сонм перипетій, аби відбувся духовний катарсис у них, а головне — в його маленьких читачів. Дитячі твори письменника створені не тільки для малюків. Вони й для досить поважної аудиторії. Адже часто й нам, дорослим, не завадило б увійти в такий світ, аби зберегти в собі джерельну дитинність, оновитися й очиститись душею, збагнути прості й мудрі речі...

Тож зустрічі такі не просто знайомлять користувачів із сучасними постатями в літературі, їх творчістю, самобутнім стилем, національним колоритом, вони пробуджують почуття і мислення, розкривають духовний і культурний потенціал кожної особистості.


₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪



Фон


Фон

[ HOME ]

У світі Івана Андрусяка
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2012 Webmaster: webmaster@library.kr.ua