[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон 'П`ята пора року' Олександра Архангельського


Фон

“П`ята пора року” Олександра Архангельського


8 лютого у відділі краєзнавства відбулася презентація книги поезій Олександра Архангельського “П`ята пора року”. Організаторами заходу стали обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського спільно з обласною організацією Національної спілки письменників України в рамках проекту «Література рідного краю».

Це перша книга поезій автора перекладів з англійської поезії — сонетів Вільяма Шекспіра та Джона Дона, з української поезії — віршів Ліни Костенко, Євгена Маланюка, лірики поетів Приінгулля.

До книжки увійшли вірші різних років. Упорядковані поезії за принципом суголосності душевного стану ліричного героя. Збірку поет присвятив світлій пам`яті своїх батьків. Високо оцінили поетичний дар Олександра Дмитровича його колеги-письменники, зокрема Ольга Полєвіна: “Название.... удачное: так автор называет время творчества, происходящее вне зависимости от времени года, когда не писать невозможно, когда останавливается течение времени и неважно, что за окном, когда камертон души настраивается на одну, слышимую только им ноту во Вселенной, когда

… застыло мирозданье
на протяжной ноте «соль».

Художню особливість його поезій професійно відзначила Людмила Островерх: “Олександр Архангельський — справжній майстер словесного живопису з особливим сприйняттям дійства в природі: від її буяння до зимового сну. За своїми щоденними клопотами чи життєвими негараздами ми інколи не помічаємо цієї яскравої палітри довкілля навесні і влітку, чорно-білої графіки взимку та багряно-золотої гами кольорів восени. Поет ніби зупиняє час і, відтворюючи мить, показує нам дива природи”.

Як зазначив голова Національної Спілки письменників України Євген Баран у статті “Книгопад Олександра Архангельського…”: “Олександр Архангельський залишається сьогодні одним із найвідданіших поціновувачів і популяризаторів української поезії російською мовою. Ще б знайти вихід на зацікавлені видавництва і державні структури, які би розуміли цінність цієї ентузіястичної і самовідданої праці/любови до поетичного світу України. Зрештою, приклад Олександра Архангельського, українського росіянина є важливим у стратегічному нашому спілкуванні з північним сусідом. Країною вічних політичних експериментів і великої культури. В такому парадоксальному поєднанні вона існує й іншого не передбачається. І тільки такі диваки як Олександр Архангельський прокладають індивідуальні стежки-порозуміння, без яких нам навряд чи вийти на широку дорогу співіснування у цьому найдивнішому зі світів…” (Портал сучасної української літератури, 31 січня 2013).

Його стилю властиві ліризм, музикальність, філософічність, психологізм. Скупим та точним штрихом виписані зримі картини природи, за якими пізнається силует людини зі змінами почуттів та настроїв, притаманних кожному з нас.

У презентації взяли участь голова обласної організації НСПУ Василь Бондар, голова обласного літературного об'єднання “Степ” Віктор Погрібний, поети Антоніна Корінь, Олександр Косенко, Олена Надутенко, Роман Любарський, Микола Левандовський, Тетяна Березняк, Лариса Кокіна та інші.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪



Фон


Фон

[ HOME ]

“П`ята пора року” Олександра Архангельського
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2013 Webmaster: webmaster@library.kr.ua