[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Доторкнись до світу в бібліотеці


Фон

Доторкнись до світу в бібліотеці

Інформаційне обслуговування соціально вразливих груп населення, громадян літнього віку, людей з функціональними обмеженнями є одним з важливих напрямків роботи обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського. Актив бібліотеки на чолі з директором Оленою Гаращенко постійно працюють з трьома секторами суспільства: владою, бізнесом, недержавними, громадськими організаціями, аби покращити спектр і якість інформаційних послуг для неповносправних. Таким чином, спільними зусиллями був підготовлений проект „Доторкнись до світу в бібліотеці” і поданий до Програми Підтримки Малих Проектів (SPA) та Агентства США з Міжнародного розвитку (USAID).

На відкритті комп’ютерного майданчика „Інтерсвіт”, зібралися всі партнери: ініціативна група бібліотекарів на чолі з заступником директора обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.Чижевського Оксаною Ткаченко, Доброволець Корпусу миру в Україні Карін Джонс, голова обласної організації УТОС Борис Батєхін, голова Кіровоградської обласної організації інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів „Союз організацій інвалідів України” Сергій Подорожний, голова Кіровоградської обласної Асамблеї інвалідів Олександр Боршуляк разом з членами своїх організацій. Багато теплих слів прозвучало на адресу бібліотеки та її працівників.

У своєму виступі Оксана Ткаченко підкреслила, що бібліотеки покликані допомогти людям з функціональними обмеженнями долати соціальні, інформаційні, комунікативні бар’єри. Саме для забезпечення людської активності і створено нові інформаційні технології, які зараз – до послуг користувачів з вадами зору у новоствореному майданчику. І водночас, нам усім треба відкривати душу до тих людей, які мають обмежений доступ до всіх суспільних благ.

Сергій Подорожний зауважив, що бібліотека намагається йти в ногу з сучасними тенденціями толерантності та інформаційної доступності для людей з функціональними обмеженнями.

Борис Батєхін наголосив на тому, що цей суспільно важливий проект був дуже необхідний членам обласної організації УТОС, яку він очолює, тож тепер люди з вадами зору матимуть можливість подолати суспільну замкненість через відкритий доступ до знань та інформації.

Олександр Боршуляк, завдяки зусиллям якого на тротуарі з’явилися смуги-вказівники (як пройти до бібліотеки), а також оригінальні тренажери для розвитку моторики дітей з вадами зору, окреслив напрямки подальшого розвитку бібліотеки в напрямку покращення надання послуг людям з фізичними вадами, продемонструвавши міні-фільми з досвіду роботи вітчизняної та російської бібліотек.

Родзинкою презентації стала демонстрація виставки м’якої іграшки в стилі hand-made члена УТОСу Оксани Андрієнко.

Керівник проекту і завідуюча відділом міського абонемента Наталія Білаш повідомила, що спеціалізований комп’ютерний майданчик „Інтерсвіт” для людей з вадами зору, обладнаний двома робочими станціями, – це спосіб відновити себе, можливість отримання інформації з питань реабілітації (пошук інформації про лікування хвороби, закладів лікування тощо), це можливість знайти нових друзів. Метою функціонування Майданчика є реалізація конституційних прав громадян на вільне отримання інформації, ефективного використання інформаційного простору мережі Інтернет для розвитку особистості в галузі освіти, науки, культури та підприємницької діяльності, розширення сфери інформаційних послуг бібліотеки.

Спеціалізований комп’ютерний майданчик „Інтерсвіт” для людей з вадами зору БЕЗКОШТОВНО надає такі послуги:

  • вільний доступ до широкого спектру світових інформаційних ресурсів через мережу Інтернет;
  • можливість оволодіти навичками роботи з персональним комп’ютером, та в мережі Інтернет (індивідуальне навчання) за допомогою спеціального програмного забезпечення JAWS;
  • користування каталогом бібліотеки, в т.ч. он-лайновим варіантом;
  • змогу отримати додаткові знання;
  • знайти роботу, зорієнтуватися в професіях та зробити свій правильний вибір;
  • підвищити професійний рівень;
  • змогу користуватися електронною поштою, конференціями;
  • стати учасниками віртуальних мандрівок, веб-оглядів різної тематики;
  • знайти друзів за інтересами та тих, з якими втрачено зв’язок;
  • з користю провести дозвілля;
  • можливість прослуховувати аудіо-книги
  • розширити свій світогляд.

Графік роботи Спеціалізованого комп’ютерного майданчика
„Інтерсвіт” для людей з вадами зору:

Понеділок - п’ятниця з 10:00 до 19:00
Субота, неділя з 10:00 до 18:00

За літнім графіком роботи Майданчик працює:
Понеділок — четвер з 10:00 — 19:00
П’ятниця, субота 10:00 — 18:00
Неділя — вихідний

Остання середа кожного місяця – санітарний день

Наша адреса:

ОБЛАСНА УНІВЕРСАЛЬНА НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ІМ.Д.І.ЧИЖЕВСЬКОГО
вул. К.Маркса, 24
відділ міського абонемента,
тел.: (0522)22-14-59
e-mail: abon@library.kr.ua

Завітайте до нас, щиро раді надати інформаційні послуги усім бажаючим людям з вадами зору!



Фон


Фон

[ HOME ]

Доторкнись до світу в бібліотеці
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2011 Webmaster: webmaster@library.kr.ua