[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон „Роберт Ельворті. Спроба біографії”


Фон

Презентація електронного видання книги Павла Босого

„Роберт Ельворті. Спроба біографії”

  

У п’ятницю, 27 січня о 17:00 запрошуємо на презентацію електронного видання монографії Павла Босого „Роберт Ельворті. Спроба біографії”, яка опублікована бібліотекою ОУНБ ім. Д.Чижевського у січні 2012 року на сайті. Вихід книги відомого історика, краєзнавця, професора сценографії, головного художника обласного театру ім. М. Кропивницькогоє непересічною подією для краєзнавства.

Видання присвячено життю, творчій і бізнесовій діяльності британсько-українського підприємця Роберта Ельворті (1846-1925), історії заснованого ним підприємства та впливу фірми Ельвотрі на економічне та соціальне життя міста Єлисаветграда (нині Кіровоград, Україна) в контексті загальноісторичних процесів в Україні, Російській імперії і Європі. Монографія базується на великому корпусі документів із фондів Меморіального архіву Роберта Ельворті, Державного архіву Кіровоградської області та Кіровоградського обласного краєзнавчого музею. Численні документи вводяться до наукового обігу вперше. Монографія охоплює період із середини XIX cт. до кінця 1920-х років і подає деяку інформацію про подальший перебіг подій.

У книзі представлені унікальні фотографії, ексклюзивні дані заводу в Єлисаветграді. Брати Ельворті відкрили завод сільськогосподарських машин в Єлисаветграді, що на початку ХХ століття став найбільшим у Європі виробником сівалок. У 1917 р. на заводі працювало понад сім тисяч робітників. Представництва заводу знаходилися в 52 містах Російської імперії, Лондоні та Нью-Йорку. Складна була доля у братів Ельворті, і значна частина їхнього життєвого шляху пов’язана з Єлисаветградом (у 1891 році Томас Ельворті помер у нашому місті та був тут похований). Видання буде корисним для науковців, краєзнавців, студентів та усіх, хто цікавиться історією рідного краю.

Чи не вперше в практиці кіровоградських науковців перше видання книги здійснюється не на папері, а в електронній формі. Таким чином, автор намагається привернути увагу до необхідності збереження природних ресурсів. На сайті бібліотеки всі бажаючі зможуть користуватися книгою безкоштовно.

У зустрічі візьмуть участь шановані краєзнавці, фахівці з історії заводу “Ельворті” Юрій Антонов та Вадим Смотренко.

Місце проведення: відділ мистецтв ОУНБ ім. Д. Чижевського.



[ HOME ]

„Роберт Ельворті. Спроба біографії”
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2011 Webmaster: webmaster@library.kr.ua