[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Брайль: читання руками


Фон

 

Брайль: читання руками


Очевидно, за моє терпіння
Бог сліпій мені послав прозріння…
Є життя, а що не бачать очі…
То не кожен має те, що хоче.
Кожен щось знаходить, щось втрачає –
Нам завжди чогось не вистачає…


Т. Фролова


В рамках роботи Майданчика для людей з вадами зору “ІнтерСвіт” 16 вересня 2013 року для слабозорих та незрячих користувачів обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського був проведений перший тренінг з оволодіння шрифтом Брайля. Такі тренінги проводитимуться щотижня у понеділок та середу з 10:00 до 12:30 у кімнаті №106. Група бажаючих освоїти брайлівський шрифт (13 осіб) складається з членів УТОСу. Тренерську роботу на волонтерських засадах виконує Юрій Петрович Іванов, тифлопедагог, вчитель-дефектолог.

За два роки роботи “ІнтерСвіту” користувачі за допомогою спеціальної програми для незрячих та слабозорих людей - JAWS, яка озвучує інформацію з екрана, навчилися працювати за комп'ютером. До їхніх послуг – тренажери, значний за обсягом медіа-фонд сучасних аудіокниг, монітор-лупа.

Тренінги з оволодіння шрифтом Брайля — наступний крок у роботі Майданчика “ІнтерСвіт”. Цей шрифт дає можливість незрячим навчатися в спецшколах та інтегруватися у звичайні, масові навчальні заклади, отримати вищу освіту і навіть працювати, адже серед людей, які користуються цим шрифтом – науковці, музиканти, юристи, викладачі тощо. Шрифт Брайля також допомагає незрячим у побуті, його використовують при написанні меню у ресторанах, проспектів в музеях, назв ліків на упаковках. За його допомогою записують номери телефонів, підписують кабінети в установах, лікарнях, позначають товари широкого вжитку.

Шрифт Брайля – рельєфно-крапковий шрифт, призначений для письма і читання незрячими людьми. Був розроблений в 1821 році французом Луї Брайлем, сином шевця. У 3-річному віці Луї втратив зір, в результаті запалення очей, що почалося внаслідок випадкового поранення в майстерні батька. У 15 років він створив свій рельєфно-крапковий шрифт, надихнувшись простотою "нічного шрифту" капітана артилерії Шарля Барб'є, який використовувався військовими того часу для читання повідомлень у темряві. Луї врахував такий недолік "нічного шрифту", як великі розміри знаків, що обмежує кількість знаків на сторінку.

Тренер – волонтер Ю.П.Іванов ознайомив присутніх з приладдям, яке допомагатиме у навчанні: спеціальна дошка, грифель, особливий брайлівський папір.

“Чарівною шестикрапкою” називають Брайлівський шрифт. Адже для зображення букв шрифтом Брайля використовуються 6 точок, розташованих у два стовпці, по 3 у кожному. Однією з особливостей шрифту Брайля є те, що пишеться текст справа наліво, потім сторінка перевертається, і текст читається зліва направо. На листі проколюються точки, і, оскільки читати можна тільки по опуклим точкам, "писати" текст доводиться на звороті аркуша. У цьому полягає одна зі складностей при навчанні цьому шрифту. Та користувачі Майданчика “ІнтерСвіт” готові долати усі труднощі, аби опанувати шрифт Брайля, який їм знадобиться у житті.

   

Наталія Білаш
Фото: Наталія Білаш


₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪



Фон


Фон

[ HOME ]

Брайль: читання руками
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2013 Webmaster: webmaster@library.kr.ua