[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон "Зелена Брама: героїзм - трагедія - пам'ять"


Фон

Презентація книги
"Зелена Брама: героїзм - трагедія - пам'ять"


7 травня об 11-00 у відділі краєзнавства ОУНБ ім.Д.І.Чижевського відбудеться презентація збірки матеріалів конференції "Зелена Брама: героїзм - трагедія - пам'ять". Це – спільний для обласної організації НСКУ та Кіровоградської обласної спілки краєзнавців спецвипуск VІ Краєзнавчого вісника Кіровоградщини, присвячений 70-річчю з нагоди відзначення трагічних подій в урочищі Зелена Брама. Він узагальнює матеріали науково-практичної конференції, яка відбулась 5 серпня 2011 року у с.Підвисоке Новоархангельського району Кіровоградської області. Видання вийшло друком у Центрально-Українському видавництві під загальною редакцією Олега Бабенка, Почесного краєзнавця України.

Видання здійснене в рамках реалізації регіональної ініціативи голови Кіровоградської ОДА Сергія Ларіна „Історія рідного краю”.

До участі у презентації збірки запрошено учасників вище названої конференції, членів редакційної ради, представників видавництва, краєзнавців, працівників культури міста, читачів бібліотеки та усіх зацікавлених. Цією зустріччю працівники відділу краєзнавства не лише наголошують на важливості представленого у книзі відтинка історії, але й надають можливість ознайомитись із виступами науковців-дослідників всім тим, хто не брав участі у конференції і знає про подію лише завдяки ЗМІ.

Для тих, хто не знайомий з історичними реаліями, що стали предметом дослідження, повідомляємо, що 70 років тому на кіровоградській землі сталася трагедія, пов’язана із загибеллю на території урочища "Зелена Брама" бійців 6-ї та 12-ї об’єднаних армій Південно-Західного фронту під командуванням генерал-майора Павла Понєдєліна, відома в історії як "Уманський котел". І саме село Підвисоке у серпні 1941 року було епіцентром цієї кривавої битви.

Завісу мовчання навколо трагедії та звитяги об’єднаних радянських армій вдалося зняти лише завдяки учаснику тих подій, фронтовому кореспонденту армійської газети, поету Євгену Долматовському. Його книга "Зелена Брама" довгий час була єдиним джерелом історичної правди про трагічні сторінки кривавих боїв на кіровоградській землі наприкінці липня - початку серпня 1941 року. Згодом велику роботу по збору матеріалів зробив місцевий учитель-краєзнавець Дмитро Фартушняк, який створив у селі музей, де діє тематична експозиція. Чималий внесок у нагромадження фактичних матеріалів про героїв "Зеленої Брами" зробили Євген Серебряков та уродженець с. Кримки Миколаївської області Микола Ковальчук. Сьогодні їхню роботу продовжують науковці і краєзнавці у багатьох куточках колишнього Радянського Союзу.

Працівники відділу краєзнавства переконані, що проведення науково-практичної конференції та презентація книги за її матеріалами сприятимуть активізації роботи науковців та об'єднанню зусиль у висвітленні ще невідомих сторінок та персоналій.

Запрошуємо всіх кіровоградців та гостей міста взяти участь у презентації.



Фон


Фон

[ HOME ]

"Зелена Брама: героїзм - трагедія - пам'ять"
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2012 Webmaster: webmaster@library.kr.ua