[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон «Чехословацькі фотографи з українським корінням»


Фон

15 березня відкрилася фотовиставка «Чехословацькі фотографи з українським корінням»


У п’ятницю, 15 березня в холі І поверху обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського відбулося відкриття фотовиставки «ЧЕХОСЛОВАЦЬКІ ФОТОГРАФИ З УКРАЇНСЬКИМ КОРІННЯМ». Виставка була змонтована за кілька днів до урочистої презентації і вже викликала багато захопливих емоцій у користувачів і відвідувачів бібліотеки. Учасники міжнародної конференції, семінару, який провели російські фахівці з брендингу міст Денис Візгалов й Ільдар Маматов «Обговорення концепції розвитку обласного центру «Кіровоград – рухайся зі смаком», високо оцінили фотовиставку.

У Кіровограді невдовзі будуть створені тематичні зелені лінії-маршрути, а в нашій бібліотеці уже заяскравіла біло-синьо-червона лінія, яка покращила привабливість бібліотеки. Виставка працює за сприяння Чеського центру при Посольстві Чеської Республіки в Україні, Кіровоградської обласної організації Національної спілки фотохудожників України, фотоклубу «КОЛАЖ», Міжрегіонального творчого об'єднання фотомитців, обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського, зазначила на відкритті заступник директора Оксана Ткаченко.

Бібліотека продовжує активно застосовувати скайп-технології, тож на відкритті відбулося он-лайн спілкування з одним з авторів фотовиставки Яном Погрібним, який представив концепцію виставки усім присутнім, детально розповівши про роботи 5 авторів - вихідців з українських емігрантських родин: Тараса Кущинського і його доньки Радки Ціглерової-Кущинської, Богдана Голомічека, Петера Жупніка та свої власні.

Тарас Кущинський - відомий майстер постановочної фотографії 70-80 років минулого століття і є одним з перших чеських фотографів у жанрі оголеної натури та портрету на природі, що вражаюче поєднує жіноче тіло з природою. Роботи його доньки Радки - мінімалістичні, що визначають простір і настрій на основі кількох форм, одного чи двох кольорів, зокрема світлого, які є квінтесенцією кожної роботи. І батько, й донька є випускниками факультету кіно і телебачення Академії музичних мистецтв у Празі. Богдан Голомічек представляє роботи в жанрі документалістики, змальовуючи світ навколо себе у формі щоденників, нотаток і спостережень. Фотограф працював з визначними особистостями свого часу, зокрема Вацлавом Гавелом. Особливо тепло пан Ян представив свого товариша Петера Жупніка, який народився у Словаччині, але живе почергово в Празі і в Парижі, належить до представників візуалізму у фотографії, яку, однак, вдосконалює пензлем або олівцем. Цим він створює неповторний поетичний світ пригод, історій і таємниць, що ховаються в його фотографіях.

Про свої роботи Ян Погрібний розповів, що інсценує в них свою уяву за допомогою постановок або гри зі світлом. Свій давній інтерес до древньої культури і сакральних місць Європи він трансформував у низку проектів і книг, присвячує себе «пошуку втраченого раю» через зображення людського тіла в пейзажі.

Голова правління обласної організації Національної Спілки фотохудожників, Заслужений діяч мистецтв Польщі Володимир Миколайович Мощинський високо оцінив експозицію представників „Нової словацької хвилі”, і зауважив, що це перша експозиція чеського фото в Кіровограді, та й взагалі в Україні після Києва і Одеси.

Тож її варто побачити!

Виставка працює в холі І поверху бібліотеки протягом місяця, без перерви й вихідних.

Вхід – вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪



Фон


Фон

[ HOME ]

«Чехословацькі фотографи з українським корінням»
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2013 Webmaster: webmaster@library.kr.ua