[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Євген Харлампійович Чикаленко


Фон

«Краще запалити маленьку свічку,
аніж проклинати темряву»

Конфуцій

До 80-тих роковин світлої пам’яті
Євгена Чикаленка (1861-1929),
видатного національного діяча

Євген Харлампійович Чикаленко — великий український меценат й громадський діяч, видавець щоденної громадсько-політичної газети українською мовою “Рада” в Російській імперії 1906-1914 рр.

Реальними справами Євген Чикаленко втілював українську ідею: щедро виділяв величезні власні кошти на видання перших українських газет і журналів, на роботу львівського Наукового ім. Т. Шевченка (фактично української академії наук поч. XX ст.); створив фонд допомоги українським письменникам, оплачував роботи над “Словарем української мови”.

Надзвичайно глибокий і проникливий , Чикаленко близько сприймав всі перемоги й поразки українства, своїми зусиллями намагався надати українській справі конструктивності та злагодженості.

Познайомитись зі “Спогадами (1861-1907)”, виданими у 1955 році Українською Вільною Академією Наук у США та “Щоденниками”(в 2-х томах, видавництво “Темпора”, Київ, 2004) користувачі мають можливість у відділі рідкісних і цінних документів ОУНБ ім.Чижевського. На сторінках “Спогадів”(книга подарована українською діаспорою) є спомин про навчання в Єлисаветградському Реальному училищі, знайомство з родиною Тобілевичів, враження від українських театральних вистав. Щоденникові записи Є.Чикаленка не лише цікаві й інформаційно насичені, вони захоплюють і вражають емоційністю та безпосередністю викладенням матеріалу.

На сьогодні цінним виданням є книга “Євген Чикаленко. Петро Стебницький. Листування 1901-1922 роки” (Київ “Темпора” 2008). На основі архівних матеріалів уперше публікується взаємне листування відомих подвижників української справи, листи відтворюють не лише зміст і характер українського руху, а й активну участь у ньому обох авторів, які перебуваючи в Петербурзі (П. Стебницький) та в Україні (Є. Чикаленко) наполегливо і цілеспрямовано працювали над відродженням української преси та книговидання.

Для тих, кого цікавлять постаті великих українців та історія України початку XX ст. — скористайтесь нагодою і завітайте до бібліотеки ім. Д.І. Чижевського!



Фон


Фон

[ HOME ]

Євген Харлампійович Чикаленко
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2009 Webmaster: webmaster@library.kr.ua