[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Чорнобильська катастрофа



Фон

Заходи приурочені 25-ій річниці Чорнобильської катастрофи

18 квітня 2011 р. о 14 год. у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук відбудеться круглий стіл

“Чорнобиль. Погляд крізь роки”

Напередодні 25-ої річниці Чорнобильської трагедії ми повинні усвідомити глобальний характер її наслідків, згадати про постійну радіоактивну деградацію сфери проживання людини, відреагувати та запобігти вже існуючим кризовим ситуаціям, пов'язаним із впливом радіації на довкілля.

В роботі круглого столу візьмуть участь представники державних установ та члени громадських організацій, а саме: міської громадської організації “Союз. Чорнобиль. Україна”, Обласного відділення фонду соціального захисту інвалідів, міської організації Товариства Червоного Хреста України, Головного управління праці та соціального захисту населення Кіровоградської ОДА, Управління охорони здоров'я Кіровоградської ОДА, спеціалісти — екологи та викладачі кафедр екології кіровоградських ВНЗ, лікарі з радіаційної безпеки обласної СЕС та інші.

Учасники круглого столу обговорюватимуть питання соціального захисту, допомоги та реабілітації людей, постраждалих від Чорнобильської катастрофи; медичного забезпечення, обслуговування, лікування та оздоровлення ветеранів-чорнобильців; сучасного стану радіаційного забруднення навколишнього природного середовища, реабілітації флори та фауни постраждалих регіонів, дадуть еколого-соціальну оцінку Чорнобильській події.

Захід відбудеться за адресою: вул. К. Маркса, 24, ІІ поверх.

Довідки за тел. 0507044199



* * *

Минає 25 років з дня Чорнобильської катастрофи. Цій даті приурочена книжкова виставка «Радіаційна безпека: актуальне питання», яка розпочне свою роботу 18 квітня 2011р. у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук обласної універсальної наукової бібліотеки ім.Д.І. Чижевського

Розвиток життя на Землі завжди відбувався за наявності природного радіаційного фону. Радіоактивне випромінювання — це не щось нове, створене розумом людини, а явище, яке існувало завжди. Нове, що створила сама людина, - це додатковий радіаційний вплив, якого ми зазнаємо, наприклад, під час рентгенівського обстеження, протягом польоту в літаку на великій висоті, при випаданні радіоактивних атмосферних опадів, після випробування ядерної зброї або внаслідок роботи (аварії) атомних реакторів.

При цьому радіація значно відрізняється від інших видів забруднення навколишнього середовища, і ця відмінність виявилася життєво важливою.

Чорнобильська катастрофа показала, якими наслідками обертаються зневага нормами безпеки та необхідністю створення комплексних систем контролю, аналізу й оповіщення про фактичну радіаційну обстановку. Економія коштів на створення інформаційних систем безпеки, контролю й оповіщення тепер вимагає значних витрат на ліквідацію наслідків аварії.

В умовах широкого застосування ядерної енергії перед фахівцями всіх категорій і рангів стоїть завдання серйозної підготовки в галузі радіаційної безпеки, вивчення критеріїв оцінки радіоактивного випромінювання як шкідливого фактору впливу на людей і об’єкти навколишнього середовища, в одержанні потрібних знань з радіоекології, які дозволять у практичній діяльності організувати роботу й керувати підлеглими так, щоб гарантувати безпеку, зберегти здоров’я і працездатність людини в умовах радіоактивного забруднення навколишнього середовища, сировини і продуктів харчування.

Відомості про вплив іонізуючого випромінювання на живі організми, продовольчу сировину, продукти харчування і воду можно знайти в книзі: Константінов В.П., Журбенко О.А. Радіаційна безпека: навчальний посібник.-Суми: ВТД «Університетська книга», 2003. - 151 с.

Книга Ельжбета Безак-Мазур, Шендрік Т. Транскордонні проблеми токсикології довкілля. - Донецьк, 2008. - 300 с. адресована тим, хто цікавиться проблемами і наслідками забруднення середовища і способами захисту від дії забруднень. У книзі розглянуті джерела надходження отрут у навколишнє середовище, їхні трансформації в різних компонентах біосфери, накопичення в деяких живих істотах, токсична дія на різні біоценози тощо.

Радіаційні аварії, що відбулися на території України і їхні наслідки розглянуті в книзі: Коваленко Г.Д. Радиоэкология Украины: Монография. - Х.: ИД «Инжэк», 2008. - 264 с. Також досліджено основні джерела радіонуклідів природного і техногенного походження, що формують радіоекологічну обстановку на території України.

У монографії Доліна В.В., Бондаренка Г.М., Орлова О.О. Самоочищення природного середовища після Чорнобильскої катастрофи. - К.: Наукова думка, 2004. - 222 с. обгрунтовано геохімічний підхід до проблем екологічної безпеки радіаційно забруднених територій. Проаналізовано процеси самоочищення агроекосистем у природно-антропогенних умовах та на відчужених територіях.

Книжкова виставка буде цікавою і корисною не тільки науковцям, спеціалістам, студентам, але й пересічним громадянам, які цікавляться проблемами охорони навколишнього середовища та раціонального використання природних ресурсів.


[ HOME ]

Чорнобильська катастрофа
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2011 Webmaster: webmaster@library.kr.ua