[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Міжнародна науково-практична конференція



Фон

Міжнародна науково-практична конференція
"Миротворче значення бібліотеки у формуванні толерантності і духовності суспільства”
(28, 30 вересня 2010 р.)


Напередодні Всеукраїнського Дня бібліотек обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського проводить Міжнародну науково-практичну конференцію "Миротворче значення бібліотеки у формуванні толерантності і духовності суспільства” (28, 30 вересня) та Обласний форум сільських бібліотекарів Кіровоградщини (29 вересня).

Бібліотека як відкрита система, куди може прийти будь-яка людина, та соціальний інститут суспільства не може бути осторонь насильства, агресивного націоналізму, расизму, антисемітизму та дискримінації щодо національних, етнічних, релігійних і мовних меншин, біженців, іммігрантів та соціально найменш захищених груп у суспільстві. В основі діяльності більшості бібліотек світу лежить принцип толерантності. Толерантність сьогодні – етична доктрина сучасності, яка посідає центральне місце в системі цінностей цивілізованих держав. Пошуки нових напрямів роботи, вдосконалення вже наявних та втілення інноваційних форм і методів привели обласну універсальну наукову бібліотеку ім. Д. Чижевського до вивчення та застосування в роботі принципу толерантності. Бібліотека поставила за мету сприяти поширенню ідей толерантності в суспільстві, для чого проводиться науково-практична конференція "Миротворче значення бібліотеки у формуванні толерантності і духовності суспільства” та визначені її основні напрямки роботи: просвітницька діяльність з протистояння нетерпимості та ворожнечі, соціальному та релігійному розбрату; створення середовища толерантного спілкування; просування толерантно орієнтованої літератури та інформації, її загальнодоступність.

У конференції візьмуть участь наші колеги з Польщі - Іоланта Убовська, заступник директора Дольношльонської публічної бібліотеки ім.Т.Микульського (м.Вроцлав) з доповіддю „Популяризація іноземних культур на прикладі роботи Центрів американської, французької, німецької та корейської культур у Дольношльонській публічній бібліотеці ім.Т.Микульського”. А також Єжи Кумієга, директор відділу роботи з дітьми Дольношльонської публічної бібліотеки ім.Т.Микульського з доповіддю „Бібліотека для дітей і молоді – джерело натхнення у виховній діяльності, на прикладі проекту „Бібліотека – Світотека” Дольношльонської публічної бібліотеки ім.Т.Микульського”.

Серед доповідей, які будуть представлені на конференції, особливо вагомими є „Загальновідомі і маловідомі сторінки життя Марка Лукича Кропивницького” (Григорій Гусейнов, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, письменник, головний редактор газети „Кур’єр Кривбасу”), „Роль публічних бібліотек у створенні багатокультурного суспільства” (Інна Цуріна, заввідділом наукового аналізу та розвитку бібліотек Національної Парламентської бібліотеки України) та інші. На конференції з доповідями виступлять відомі науковці, краєзнавці, керівники об’єднань національних меншин, громадські діячі, директори обласних, бібліотекарі обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського та центральних бібліотечних систем області.

На честь роботи конференції 28 вересня о 18:00 в холі бібліотеки відбудеться виступ Кіровоградського камерного муніципального хору під керівництвом заслуженого діяча мистецтв Юрія Любовича.



[ HOME ]

Міжнародна науково-практична конференція
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2010 Webmaster: webmaster@library.kr.ua