[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata

[ HOME ]
Фон Міжнародна науково-практична конференція


 

Фон

 

Міжнародна науково-практична конференція
Трансформація бібліотечного простору – шлях до „Відкритої бібліотеки””

у Кіровоградській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д. І. Чижевського


29-30 жовтня 2013 року в обласній бібліотеці ім. Д. І. Чижевського відбулася найважливіша подія року для професіоналів бібліотечної справи – Міжнародна науково-практична конференція «Трансформація бібліотечного простору – шлях до „Відкритої бібліотеки”».


З відкриттям конференції учасників привітали голова Кіровоградської обласної ради Микола Ковальчук, заступник голови – керівник апарату Кіровоградської обласної державної адміністрації Віктор Рєзнік,
  
професор кафедри бібліотекознавства та інформаційних комунікацій інституту післядипломної освіти НАКККіМ Ярослава Хіміч, координатор програми „Бібліоміст”, член Ради міжнародних наукових досліджень Наталія Новакова.
  

Головну доповідь – „Кіровоградська ОУНБ ім. Д.І.Чижевського на шляху до „Відкритої бібліотеки”» – презентувала директор обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського Олена Гаращенко, зазначивши, що на сучасному етапі суспільні трансформації впливають на бібліотеки настільки рішуче, що змінюють не лише всю систему бібліотечної роботи і бібліотечних ресурсів, але й вперше ставлять питання про „межі” бібліотечного простору і самих основ існування традиційних бібліотек та їхніх функцій.

У доповіді були також визначені вектори розвитку сучасної книгозбірні:

  • бібліотека – центр культурних комунікацій та безперервної освіти;

  • бібліотека – центр нових інформаційних технологій;

  • бібліотека – центр суспільного життя громади;

  • бібліотека – відкритий комфортний простір для місцевої громади.

Доктор архітектури, професор, декан повної освіти Інституту архітектури Віктор Проскуряков разом зі своєю колегою, асистентом кафедри ДАС НУ „Львівська політехніка” Іванною Воронковою ділилися досвідом навчального, пошукового та реального проектування бібліотечних будівель на початку ХХІ століття. На виставці, розміщеній в конференц-залі, були представлені реновація музею НУ „Львівська політехніка”, принципи реновації бібліотечних приміщень і будівель (на прикладі бібліотек вищих навчальних закладів Львова), дизайн архітектурного середовища інформаційної медіа-мережі та дизайн архітектурного середовища бібліотеки Міжнародного студентського середовища Національного університету „Львівська політехніка”. Цей виступ був унікальний тим, що вперше професійні архітектори презентували ескіз-проект розбудови обласної бібліотеки ім. Д.І.Чижевського у Кіровограді з розширенням функцій, в якому багато уваги приділено саме осучасненню простору вже існуючого приміщення. Перше професійне звернення фахівців саме до головної книгозбірні Кіровоградщини дало можливість побачити бібліотеку майбутнього – відкриту і привабливу для всієї громади.

Учасниками конференції стали й наші колеги та партнери з Польщі: директор Дольношльонської публічної бібліотеки ім. Т. Микульського, автор архітектурних бібліотечних проектів у Польщі та Чехії Анджей Тивз, який розповів про сучасні тенденції у дизайні інтер’єрів бібліотек на прикладі Дольношльонської публічної бібліотеки ім. Т. Микульського. Віце-директор цього закладу Іоланта Убовська була учасницею однієї з дискусійних панелей, де представила доповідь „Омріяна бібліотека: місце зустрічі людей різного віку й в усі часи”.

Директор Вінницької ОУНБ ім.К.А.Тимірязєва Наталія Морозова представила результати проекту навчально-інноваційної бібліотеки „Створюємо гармонію та успіх”. Власне проект складався з кількох етапів: вивчення досвіду зарубіжних бібліотек і дослідження ситуації в Україні; проведення тренінгів з дизайну; видання посібника.

Подальша робота конференції відбувалася у багатосекційному форматі. Учасники заходу мали можливість взяти участь у двох дискусійних платформах. Найважливіша для фахівців і в змістовому, і в технологічному сенсі платформа – „Бібліотечні корпоративні мережі. Технології сучасних бібліотек: перспективи розвитку”, де спікери детально розповідали про технологічні інновації: корпоративні проекти, електронні каталоги та ін. Аналогові дані зупинилися в 2007 році, натомість цифровий світ розвивається дуже швидко, блискавично. Тож, велика кількість наукових працівників ефективно працюють над обробкою аналогової інформації, – так про бібліографічні аспекти традиційної бібліотеки у мережевому інформаційному просторі розповідав головний інженер відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів обласної бібліотеки ім. Д.Чижевського Олег Волохін.

Ніхто вже не сперечається з тим, що нові технології змінили традиційну бібліотеку як суспільний інститут. Інтернет, електронні каталоги, документи на нетрадиційних носіях нині є невід’ємною частиною сучасної громадської чи університетської бібліотеки. Однак прогрес рушив далі. Які саме е-сервіси мають успіх серед зростаючої кількості користувачів, розповідав Олександр Шлєєнков, координатор з технічного розвитку програми „Бібліоміст”.

Трансформація бібліотеки, спрямована на відкритість, можлива лише за умови зміни професійної свідомості бібліотечних працівників. Ініціювати такі зміни і мав на меті майстер-клас „Сучасна бібліотека – сучасний бібліотекар: трансформація професійної свідомості”.

Відчувати виклики суспільного середовища, реагувати на зміни у потребах користувачів, знаходити партнерів та однодумців, поєднувати різні напрямки та стилі роботи – якості, безперечно, потрібні бібліотеці, яка прагне бути центром життя громади. Саме ці питання й визначили зміст дискусійної платформи „Комунікативна функція – головний чинник у соціокультурній діяльності бібліотек”. Серед спікерів – Іоланта Убовська, віце-директор Дольношльонської публічної бібліотеки ім. Т.Микульського. Її презентація показала сучасну польську бібліотеку як динамічний культурний центр, відкритий для усіх: людей третього віку, для яких бібліотека стала третьою домівкою, молодих батьків, чиї діти мають змогу пізнавати книжковий світ на дотик, молоді, для якої відкриті новітні медіа-центри, де можна подивитися кіно чи послухати сучасну музику.

Одразу було помітно, що напрямки роботи (а саме, вектор „бібліотека як третє комфортне місце”), є спільними як для бібліотеки Вроцлава, так і Кіровограда. Заступник директора з основної роботи Кіровоградської ОУНБ ім.Д.І. Чижевського Оксана Ткаченко розповіла про різноманітні сервіси, які зробили головну книгозбірню області привабливою для людей з функціональними обмеженнями, відкрили безмежний світ інформації через можливість навчатися комп’ютерній грамотності за допомогою спеціалізованих програм, опановувати шрифт Брайля, розвивати творчі здібності на заняттях з майстрами декоративно-ужиткового мистецтва. Тобто, насправді була представлена бібліотека, відкрита для цих громадян як фізично (облаштована зручним пандусом), так і інформаційно – як можливість соціалізації у суспільстві. Завідувачка відділом документів іноземними мовами обласної бібліотеки ім.Д.І.Чижевського Оксана Сєргєєва он-лайн продемонструвала досвід роботи в соціальній мережі Facebook на прикладі інформаційно-ресурсного центру „Вікно в Америку”.

Завідуюча відділом соціокультурної діяльності Національної парламентської бібліотеки України Олена Погонець розповідала про соціокультурну діяльність Національної парламентської бібліотеки України – синтез організації бібліотечного простору і сучасних інформаційних технологій. Зокрема, про діяльність клубів за інтересами – „Бібліотека і Місто”, об’єднання бібліофілів „Субота у Бегемота”, літературно-музичну вітальню „Гармонія Всесвіту”.

„Письменник у бібліотеці” – таку назву мала одна з секцій конференції, адже майстри слова дійсно постійно присутні у бібліотечному просторі: незримо – як автори текстів та реально – як особистості, зустрічі і спілкування з якими прагнуть читачі і, нарешті, як користувачі бібліотек. Одразу п’ять представників красного письменства обговорювали з бібліотекарями можливі сфери співпраці: голова обласної організації Національної спілки письменників України, письменник і публіцист Василь Бондар, фантаст Олексій Корепанов, автори поетичних і прозових творів Ольга Полевіна та Олександр Архангельський, а також письменник і сценарист Олександр Жовна.
  
Модератор зустрічі Олександр Ратушняк, кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри української літератури Кіровоградського державного педагогічного університету ім.В.Винниченка та популяризатор сучасної української літератури, допомагав письменникам та бібліотекарям у спільному пошуку шляхів трансформації бібліотеки. Зберегти найцінніше, відмовитися від штучних бар’єрів, залишити вільний простір для спілкування та творчості, бути готовими до змін і викликів у майбутньому, – так у стислому викладі звучать побажання митців бібліотекам. А завершилася зустріч автограф-сесією: адже бібліотекарі – ще й віддані читачі та шанувальники письменницького таланту!

Зміни, яких зазнає бібліотека, мають бути представлені й візуально. З першого погляду ми повинні відчути, що бібліотека – це простір, відкритий для ідей, спілкування, творчості, гостинний та комфортний. Майстер-клас „Фізичний простір бібліотеки: пошук нових рішень і форм організацій” включав дві змістові складові: „Навчально-пошукове проектування як метод розвитку типології бібліотечних будівель Львівською архітектурною школою”, представлену Іванною Воронковою, асистентом кафедри дизайну архітектурного середовища НУ „Львівська політехніка” та „Фітодизайн у сучасній бібліотеці” від Олександра Котлового, ландшафтного дизайнера, старшого викладача Національного університету культури і мистецтв, провідного спеціаліста Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, який на очах присутніх створив справжнє диво, використавши місцеву флору.

Відкритість бібліотеки для співпраці з громадським сектором учасники конференції мали змогу обговорити на дискусійній платформі „Як зробити партнерство громадської організації та бібліотеки ефективним”, яку модерувала Людмила Руденко-Кардаш. Досвідом співпраці центральної бібліотеки з громадськими організаціями Миколаєва ділилися лідерка НДО „Діалог” Яніна Ковальчук та представник громадської організації „Спадщина” Ірина Купрієвич. Тетяна Міхновець розповіла, як організація „Пані Всесвіт” співпрацює з Вінницькою ОУНБ ім. К. А. Тимірязєва.

Міні-тренінг „Інструменти участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики” мав на меті сприяння реалізації ініціативи „Відкритий уряд” та демонстрацію можливостей використання інструментів участі громадськості у формуванні державної політики. Тренер Алла Волошина, представник творчого центру ТОРО, значну увагу приділила розгляду інформаційного компоненту інструментів громадської участі та ролі бібліотеки у популяризації електронного урядування, адже бібліотечні установи вже мають певні напрацювання у даному напрямку, проте, їх потенціал ще не реалізований повною мірою. Отже, маємо широке поле діяльності.

Учасники конференції відзначили високий рівень організації заходу, оскільки конференція була багатосекційною, складалася з різних дискусійних платформ і це дало змогу охопити більше питань і обмінятися досвідом зацікавленим групам учасників.

Польських колег вразила активність та нестандартний підхід до роботи бібліотекарів України, багато ідей вони запозичать для роботи Дольношльонської публічної бібліотеки ім.Т.Микульського. Учасники конференції з усієї України пересвідчилися, що багато лишається невирішених проблем, але кожна бібліотека має здобутки, якими варто пишатися, досвід, який варто поширювати.



 

Фон


Фон

[ HOME ]

Міжнародна науково-практична конференція
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2013 Webmaster: webmaster@library.kr.ua