[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Увага – унікальний аудіо-проект „Голоси з війни”!



Фон

„Увага – унікальний аудіо-проект „Голоси з війни”!”

5 травня о 14:00 у відділі читальних залів обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського відбудеться презентація аудіо-проекту “Голоси з війни”. Запрошуємо усіх небайдужих на презентацію.

Аудіо-проект “Голоси з війни” це – відтворення історичних документів для збереження пам’яті нинішніх та прийдешніх поколінь.

Диск складається з двох частин. У першій частині проекту - Говорять свідки - записано голоси-спогади 39 респондентів - очевидців війни, які розповіли понад 100 історій. Друга частина диску - Звучать архівні документи – надає можливість прослухати 40 письмових творів, написаних учнями кіровоградських шкіл у 1944 році на тему: «Що я пережив під час окупації»; і спогади остарбайтерів - наших співгромадян, які насильно були вивезені на каторжні роботи до Німеччини. Ці твори понад півстоліття зберігаються в Державному архіві Кіровоградської області.

Тематика оповідей: пережиті події на передовій лінії фронту, самовіддана праця в тилу, спогади очевидців німецької окупації та виправдання остарбайтерів, розповіді фронтовиків у сімейному колі, повоєнні трагедії - вибухи серед розваг, голод та нужденність побуту, незвичності навчання, життя переможців, жахи каліцтва, збережена людяність та доброта, безмежний радянський патріотизм.

Диск буде цікавий усім, бо містить не вигадану, а правдиву історію про Велику Війну, зі всіма її трагічними сторінками.

Аудіо-проект підготувала творча група працівників обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського - Олег Волохін, Наталя Зеленська, Оксана Ткаченко, Світлана Ушакова - під керівництвом директора бібліотеки Олени Гаращенко.

Реалізація проекту «Голоси з війни» була можлива тільки завдяки колективності його виконання. Проект об’єднав декілька поколінь, і учасники на собі відчули його дієвість - з хвилюванням сучасні молоді люди читали дитячі твори та спогади, вміщені у цьому диску. Дехто розпочав записувати родинні звукові архіви. Проект сприяє відновленню історичної пам’яті, дає змогу побачити війну зблизька.

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського надає диск у вільний доступ реальним і віртуальним користувачам, зокрема через веб-ресурс.

Диск - аудіо-проект “Голоси з війни” – копія онлайн-проекту, який матиме продовження. Бо немає жодної родини в нашій Україні, яку не зачепила війна своїм чорним крилом. І ми певні, що багато ще залишилось невисловленого. Тож проект залишається відкритим до 9 травня 2011 року.


[ HOME ]

Увага – унікальний аудіо-проект „Голоси з війни”!
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2010 Webmaster: webmaster@library.kr.ua