[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон «Орнаменти предків. Килими & гобелени»


Фон

«Орнаменти предків. Килими & гобелени»
виставка Валентини та Олени Добровольських


14 березня о 16.00 у відділі мистецтв Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.Чижевського відбудеться відкриття виставки «Орнаменти предків. Килими & гобелени» Валентини та Олени Добровольських – кіровоградських килимниць з молдовським корінням.

Валентина Яківна Добровольська народилася 1964 року в Молдові с. Нові Тріфенешти Сінжерейського району, в сільській родині. Килимарством захопилась ще з самого дитинства. В домі була спеціально відведена кімната, де бабуся, мама і тітка ткали гобелени та килими. Маленька Валентина гралася залишками ниток та вовни серед предметів цього старовинного ремесла. Верстати на той час були в кожній сільській оселі. Цікавою згадкою з дитинства залишився процес фарбування ниток, в якому приймали участь жінки всього села.

Валентина Яківна навідмінно закінчила технічне училище факультет художньої обробки, потім навчалася в Кишинівському педагогічному технікумі.

Традиційний молдавський килим по техніці виконання відносився до розряду гладеньких безворсових килимів. Узор на ньому створюють кольорові вовняні нитки утка, що закривають собою основу.

За призначенням у побуті і пов’язаними з цим художніми особливостями килими поділяються на такі види: великий настінний килим (резбой), вузький і довгий килим для покриття лавок (леічер), килим з іще більше витягнутими пропорціями, що використовується для покриття стіни за лавкою (перєтар) і доріжки для підлоги (цол).

Особлива виразність кольорової гармонії старого народного килима досягалася використанням природних барвників, для виготовлення яких в Молдові широко використовувались кора дуба, бука, сливи, квіти проліска, фіалки, мальви, молочаю… Майстри також уміли отримувати барвники із шкірки волоського горіха, цибулі та інших.

В молдавському килимовому орнаменті можна виділити мотиви вазонів, букетів, деревоподібних, мотиви квітки (фронтальних і профільних), гірлянду та інші. Серед геометричних мотивів – ромбоподібні, крючкоподібні, зубчасті, зірчасті, стрічкового орнаменту та інші.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪



Фон


Фон

[ HOME ]

«Орнаменти предків. Килими & гобелени»
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2013 Webmaster: webmaster@library.kr.ua