[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Обласний форум бібліотекарів Кіровоградщини


Фон

Другий обласний форум бібліотекарів Кіровоградщини


Другий обласний Форум бібліотекарів Кіровоградщини, який пройшов 26 вересня, напередодні Всеукраїнського Дня бібліотек, став яскравою культурною подією в області.

Організаторами Форуму стали Кіровоградська обласна державна адміністрація, Кіровоградська обласна рада, управління культури і туризму облдержадміністрації та обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д.І.Чижевського, обласна бібліотека для юнацтва ім. О. Бойченка, обласна бібліотека для дітей ім. А. Гайдара. У Форумі взяли участь голова облдержадміністрації Сергій Миколайович Ларін, голова обласної ради Микола Михайлович Ковальчук, заступники голів райдержадміністрацій, начальники відділів культури і туризму райдержадміністрацій, голови сільських рад та понад 400 бібліотекарів з усіх куточків Кіровоградщини.

 

В холі філармонії працювала виставка кращих видань 2012 року, зокрема бібліотечна реклама та видавнича продукція, а Форум розпочався з фотопрезентації кращих бібліотек світових столиць.

„Бібліотеки Кіровоградщини – центри територіальної громади, освіти, дозвілля, відкриті і доступні для всіх, допомагають владі, мають тісні зв’язки з соціальними партнерами. Два роки минуло від часу проведення першого Форуму, тож сьогодні ми зібралися, щоб обговорити проблеми та перспективи розвитку бібліотек, висвітлити досягнення та відзначити кращих представників бібліотечної спільноти Кіровоградської області”, – такими словами відкрила Форум начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Валентина Животовська. У доповіді „Сучасна стратегія розвитку бібліотек Кіровоградщини” вона звернула увагу на здобутки останніх років: впроваджуються новітні технології, проведені капітальні і поточні ремонти, забезпечено опалення бібліотек.

Яскравим був виступ директора Кіровоградської міської централізованої бібліотечної системи Світлани Тимків „Креативні форми роботи: здивувати, захопити, залучити”. Квести, флеш-моби, ліб-моби, акції – давно увійшли в роботу міських бібліотек і користуються великою популярністю серед мешканців та гостей міста.

Сьогодення вимагає від бібліотек якісно нового підходу до своєї діяльності. Сільські книгозбірні, орієнтуючись на кращий фаховий досвід, роблять усе можливе, щоб заявити про себе як про соціально-необхідні установи, які спроможні забезпечити повноцінне та оперативне задоволення інформаційних, освітніх потреб користувачів, створити належні умови для самореалізації юних читачів, їхнього спілкування, повноцінного проведення дозвілля. Завідуюча Рівненською сільською бібліотекою для дорослих Новоукраїнського району Олена Козуля у доповіді „Сільська бібліотека: стратегія поступу в майбутнє” окреслила напрямки розвитку на шляху від традиційної книгозбірні до сучасного інформаційного центру.

Сільська бібліотека, максимально наближена до населення, стає центром громадського і культурного життя, сприяє соціальному і культурному відродженню села. Такою для місцевої громади є Долинська районна бібліотека для дорослих, яку презентувала Надія Гладка у виступі „Соціальне партнерство - складова діяльності бібліотек регіону”.

Сьогодні дитячі бібліотеки поставили на одне з перших місць у своїй роботі найважливіше завдання, що відповідає Конвенції ООН про права дитини – забезпечення дітям вільного і необмеженого доступу до інформації. Значення бібліотек як центрів інформації зростає з кожним роком, вони стають своєрідним „вікном у світ”. Директор Олександрівської районної бібліотеки для дітей Світлана Рула у доповіді „Інновації бібліотек Олександрівського району в обслуговуванні користувачів-дітей” повідомила про нагальну потребу впровадження новітніх інформаційних технологій в дитячих бібліотеках, які допомагають не лише у навчанні, а й надають фантастичні можливості у розвитку творчих здібностей дітей та розширюють їх ерудицію.

На Форумі звучало багато вітань, кращі бібліотекарі отримали відзнаки від управління культури і туризму ОДА, обласного комітету профспілки працівників культури.

Завідуюча Рівненською сільською бібліотекою для дорослих Новоукраїнського району Олена Козуля підвела підсумки Форуму і зачитала звернення учасників обласного Форуму до голови обласної державної адміністрації Ларіна С. М., голови обласної ради Ковальчука М. М., депутатів обласної, районних рад, сільських і селищних голів області.

Голова обласної державної адміністрації Сергій Миколайович Ларін у виступі підтримав Звернення і зазначив, що кожна бібліотека повинна бути опалюваною, мала комп’ютер або й кілька, і звичайно, нові книги. Тим паче, що в рамках регіональних ініціатив „Література рідного краю”, „Історія рідного краю” видано багато ґрунтовних краєзнавчих праць.

Голова обласної ради Микола Михайлович Ковальчук також привітав бібліотекарів зі святом і побажав духовним провідникам добра та благополуччя.

Настав хвилюючий момент. Всім учасникам Форуму було приємно отримати комплекти книг з серії „Єлисаветградське коло”, а кращим бібліотекарям та переможцям обласного конкурсу „Кращий за професією” – дипломи і цінні подарунки від голови обласної державної адміністрації Сергія Ларіна та голови обласної ради Миколи Ковальчука за підтримки благодійного фонду „Розвиток Кіровоградщини”.

Фінальним акордом стало вручення квітів та чудова концертна програма камерного оркестру „Концертіно” й інструментального ансамблю „Єлисавет-ретро”, що презентувала гарні музичні номери бібліотекарям.

  

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪



Фон


Фон

[ HOME ]

Обласний форум бібліотекарів Кіровоградщини
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2012 Webmaster: webmaster@library.kr.ua