[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Обласний Форум сільських бібліотекарів Кіровоградщини



Фон

Обласний Форум сільських бібліотекарів Кіровоградщини

Яскравою перлиною в намисті святкових заходів до Всеукраїнського Дня бібліотек став обласний Форум сільських бібліотекарів Кіровоградщини, який за роки незалежності проводився уперше.

„Сьогодні ми зібралися, щоб обговорити проблеми та перспективи розвитку сільських бібліотек, підвищення іміджу бібліотечної професії, привернути увагу органів місцевого самоврядування та всієї спільноти до проблем існування бібліотек на селі, висвітлити досягнення та відзначити кращих представників бібліотечної спільноти Кіровоградщини”, – такими словами відкрила Форум Наталя Юріївна Овчаренко, начальник управління культури і туризму облдержадміністрації.

Організаторами Форуму стали Кіровоградська обласна державна адміністрація, Кіровоградська обласна рада, управління культури і туризму облдержадміністрації та обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д.І.Чижевського. У Форумі взяли участь голова облдержадміністрації Сергій Миколайович Ларін, голова обласної ради Микола Олексійович Сухомлин, заступники голів райдержадміністрацій, начальники відділів культури і туризму райдержадміністрацій, голови сільських рад та понад 400 бібліотекарів з усіх куточків нашої області.

Форуму передував огляд-конкурс „Краща сільська бібліотека Кіровоградщини”, який проходив в області з 15 квітня по 15 вересня цього року. Конкурс проходив у два етапи. По-перше, на районному рівні було визначено 21 бібліотеку-переможця. А потім надіслані матеріали бібліотек – переможців районного конкурсу розглядало журі обласного огляду-конкурсу, таким чином було відзначено претендентів на три призові місця.

Директор обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського Олена Миколаївна Гаращенко у своїй доповіді: „Інформаційні, освітні та культурні послуги бібліотек – сільській громаді” звернула увагу на проблеми, які стоять перед публічними бібліотеками регіону. В області діють 15 централізованих і 10 децентралізованих бібліотечних систем. Нині спостерігається тенденція до децентралізації. 86 публічних бібліотек потребує капітальних ремонтів, з них 63 - у селах, 3 бібліотеки взагалі працюють в аварійних приміщеннях, а 56 бібліотек знаходяться в орендованих приміщеннях. 235 сільських бібліотек не опалюються. З 21 кращої сільської бібліотеки не опалюються 9.

Директор головної книгозбірні області запропонувала затвердити регіональну комплексну програму розвитку сільських бібліотек, мета якої – забезпечити збереження та розвиток бібліотечної системи, покращити комплектування і довести оновлення фонду до 5%, зміцнювати матеріально-технічну базу та збільшити фінансування та ін.

       

Інна Олексіївна Цуріна, завідуюча відділом наукового аналізу та розвитку бібліотечної справи Національної Парламентської бібліотеки України, розповідаючи про сільську бібліотеку як центр відродження, збереження і розвитку культурної спадщини, повідомила, що сільських бібліотек в Україні – 81%, кожен другий житель України – користувач бібліотеки. І від роботи бібліотекаря залежить те, як книгозбірню сприймає громада і влада.

Незважаючи на те, що третина бібліотек потребують ремонтів, третина не опалюються, побажала, щоб тепло було не лише в серці, а й у приміщеннях, щоб сільські бібліотеки любили люди і поважала влада.

Про добре ставлення місцевої влади до бібліотеки говорила і Людмила Василівна Прудка, завідуюча Смолінської селищної бібліотеки №1 Маловисківського району.

Валерій Петрович Дубинський, голова Заваллівської селищної ради, зазначив, що: „...Найперше, ми перевели бібліотеку в опалюване приміщення, зробили там ремонт, облаштували новими меблями, прикрасили килимами. Селищна рада передплачує періодики на 3 тисячі гривень. У планах на майбутнє для бібліотеки - підключення Інтернету, покращення комплектування фонду, зміна вікон на металопластикові”. Це викликало хвилю оплесків захоплення у залі.

З вітальним словом від Всеукраїнської програми ”Бібліоміст” виступила Меган Унангст, менеджер з грантів. Вона була приємно вражена тим, що всі бібліотекарі захоплені справою, рада бачити, що бібліотеки підтримує влада. Нині в „Бібліомості” – гаряча пора, 200 комп’ютерів публічні бібліотеки отримають уже у вересні, серед них є переможці з Кіровоградської області. Це Новоукраїнська бібліотечна система та Олександрійська міська бібліотечна система. Особливо пані Меган відзначила Тренінговий центр при обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д. Чижевського, де працюють талановиті тренери. Подарувала від Всеукраїнської програми ”Бібліоміст” ноутбук Аджамській сільській бібліотеці №2.

На Форумі звучало багато вітань і було багато подарунків.

Голова обласної державної адміністрації Сергій Миколайович Ларін у своєму виступі пообіцяв підтримувати сільські бібліотеки, зробити все, щоб у кожній сільській бібліотеці був Інтернет. На свято подарував сільським бібліотекам комплекти сучасної літератури (комп’ютерної тематики), а також висловив бажання запровадити ініціативу збору книг у багатих людей, щоб книги не пилилися у них на полицях, а їх читали в бібліотеках.

Сергій Миколайович також подарував на кожну районну бібліотеку книжкові комплекти із серії „Україна. Історія великого народу”, яку започаткували народний депутат України Володимир Олександрович Зубанов та Міністр Кабінету Міністрів Анатолій Володимирович Толстоухов.

У своєму привітанні голова обласної ради Микола Олексійович Сухомлин сказав, що влада усвідомлює значення бібліотеки для громади і робить усе можливе, щоб підтримати бібліотеку як осередок культури, особливо на селі. Він висловив надію на новий податковий кодекс, адже нові ресурси нададуть можливість краще фінансувати зокрема і сільські бібліотеки.

       

Врешті-решт настав хвилюючий момент: Сергій Миколайович Ларін і Микола Олексійович Сухомлин нагородили переможців обласного конкурсу „Краща сільська бібліотека Кіровоградщини”:

ІІІ місце посіла Івангородська сільська бібліотека Олександрівського району, завідуюча бібліотеки Людмила Вікторівна Бойченко була нагороджена багатофункціональним пристроєм.

ІІ місце посіла Новопразька центральна бібліотека–філія Олександрійського району, завідуюча Любов Василівна Бутко отримала у подарунок відеокамеру.

І місце розділили дві бібліотеки, які отримали комп’ютери для своїх користувачів, це Заваллівська бібліотека–філія Гайворонської ЦБС, завідуюча бібліотекою Наталя Андріївна Пахович, та Смолінська селищна бібліотека №1 Маловисківського району, завідуюча Людмила Василівна Прудка.

Заохочувальним призом фотоапаратом було нагороджено Жанну Василівну Ставничу (Антонівська сільська бібліотека Долинського району).

Олена Миколаївна Гаращенко, директор обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського, повідомила приємну новину, що завдяки благодійній допомозі від Президентського фонду Леоніда Кучми „Україна” 21 краща сільська бібліотека отримає подарунковий набір, куди входять науково-методичні посібники, підручники, дитяча література – казки, словники та ін. А також ґрунтовне новітнє дослідження - десятитомник „Україна: антологія пам’яток державотворення”. Загалом комплект складається з диску і 29 книг, які стануть в нагоді насамперед вчителям, учням, та будуть цікаві широкому загалу сільських мешканців.

На Форумі були вручені заохочувальні призи від учасників та гостей заходу.

Лариса Миколаївна Савенко, директор обласної бібліотеки для юнацтва ім. О. Бойченка, за кращу роботу з користувачами юнацького віку подарувала Любові Василівні Монастирській, завідуючій Аджамською сільською бібліотекою №2 Кіровоградського району, кольоровий телевізор.

Таїсія Сергіївна Манжула, директор обласної дитячої бібліотеки ім. А. Гайдара, за кращу роботу з користувачами-дітьми Діні Леонідівні Омельченко, завідуючій Помічнянською сільською бібліотекою Новоукраїнського району, подарувала фотоапарат .

Зоя Миколаївна Кадук, голова Кіровоградського обласного комітету профспілки працівників культури України, вручила Оксані Миколаївні Гончар, завідуючій Підвисоцькою бібліотекою-філією Новоархангельської ЦБС, Світлані Василівні Цупренко, завідуючій Водянською сільською бібліотекою Петрівського району, Ірині Іванівні Лобастовій, завідуючій Йосипівською бібліотекою-філією Ульяновської ЦБС, обігрівачі й піврічну передплату на газети „Украина-центр”, ”Народне слово”, ”Кіровоградська правда”.

Від імені літературного об’єднання „Степ” поетеса Антоніна Михайлівна Корінь подарувала комплекти книг місцевих авторів Федіївській сільській бібліотеці Бобринецького району, бібліотекар Раїса Андріївна Колодеєва; Пантазіївській бібліотеці-філія Знам’янської районної ЦБС, завідуюча бібліотекою Галина Василівна Дьоміна; Миронівській бібліотеці-філії Світловодської районної ЦБС, завідуюча бібліотекою Тетяна Олександрівна Горбаченко.

       

З Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища у Кіровоградській області обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського протягом тривалого часу підтримує тісні партнерські зв’язки. Спільно заснували Орхуський центр, який успішно працює при відділі документів з питань економіки, виробництва і природничих наук бібліотеки, де користувачі отримують доступ до екологічної інформації, підвищують рівень екологічної освіти. Заступник начальника державного управління Роман Олегович Калинів подарував принтер для потреб користувачів Орхуського центру, а також комплекти книг „Червона книга України у 2-х томах. Тваринний світ. Рослинний світ” Смолінській селищній бібліотеці №1 Маловисківського району; Заваллівській бібліотеці –філії Гайворонської ЦБС; Новопразькій центральній бібліотеці–філії Олександрійської районної ЦБС.

Андрій Олександрович Колісниченко, начальник структурного підрозділу мобільного оператора „Київстар Дж.Ес.Ем.”, подарував від Телекомунікаційної компанії Київстар” 21 набір «Київстар. Мобільний інтернет» для забезпечення Інтернет-зв’язку кращим бібліотекам Кіровоградщини, і висловив сподівання, що сільські бібліотеки, особливо ті, що знаходяться у віддалених районах Кіровоградщини, стануть ще більш потужним джерелом корисної інформації для кожного жителя села, для кожної сільської громади.

Фінальним акордом бібліотечного свята стало вручення квітів та чудова концертна програма Академічного театру музики, пісні і танцю "Зоряни", художній керівник Антоніна Червінська.



[ HOME ]

Обласний Форум сільських бібліотекарів Кіровоградщини
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2010 Webmaster: webmaster@library.kr.ua