[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Голодомор


Фон

ВІЧНИЙ В ПАМ’ЯТІ НАРОДУ

У XX сторіччі український народ пережив одну з найстрашніших трагедій у своїй історії – голодомор. Україна, яка завжди годувала хлібом весь світ, зазнала масового голоду. Країна втратила тоді мільйони своїх дітей. Голодомор приніс багато горя. У нього були об’єктивні й суб’єктивні витоки й наслідки.

Сімдесят п’ять років минуло відтоді. Час лікує душевні рани, але рану в серці України загоїти неможливо. Вона завжди буде невгамовним болем нагадувати про час, коли над Україною, над іншими народами колишньої радянської спільноти панував диявол.

З нагоди 75-ї річниці трагедії Голодомору 1932-1933 років в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.Чижевського протягом 2008 року проводилася низка заходів: у відділі читальних залів для користувачів працювали книжкові виставки „Стежини скорботи: голодомор в Україні”, “Пам’ять крізь призму болю”, а у відділі краєзнавства - „Скорбота і пам’ять”; діяли виставки плакатів „Голодомор в Україні: злочин проти народу”, „Ми звинувачуємо! Голодомор 1932-1933 рр. Геноцид українського народу”.
З 14 жовтня для користувачів бібліотеки розпочала роботу книжкова виставка „Страшна правда голодомору”.

У відділі мистецтв для учнівської та студентської молоді відбуваються покази документальних фільмів „Голод -33” за мотивами роману В. Барки ”Жовтий князь”, „Великий злам” із серії „Невідома Україна”.

1 жовтня за сприяння Канадського Товариства приятелів України відбулося відкриття Канадсько-Українського бібліотечного центру. У цьому фонді, отриманому з-за кордону, є багато літератури, яка представляє трагічні події Голодомору, описані письменниками діаспори. Тож в новоствореному Центрі було вирішено організувати книжкову виставку “Український „голокост” 1932-1933”, яка розкриває історичні події в новому аспекті. У відділі міського абонемента розпочала роботу книжкова викладка „Чорний птах гіркої пам’яті”.

7 листопада була проведена краєзнавча науково-практична конференція за книгою “Розсекречена пам`ять. Голодомор 1932-1933 років в Україні в документах ГПУ – НКВС”. До конференції спеціалісти відділу краєзнавства підготували книжкову виставку краєзнавчих видань з даної тематики „Голодомор на Кіровоградщині”. В конференції з доповідями виступали викладачі КДПУ ім. В. Винниченка, працівник державного обласного архіву, бібліотекар. Вони разом зі студентами місцевих вузів хвилиною мовчання вшанували пам'ять жертв голодомору.

А 8 листопада бібліотекарі взяли участь у міжнародній акції «Незгасима свічка», яка проходила в Кіровограді. Ця акція покликана донести до найвіддаленіших куточків нашої планети правду про страшний злочин Голодомору, скоєний у 1932-1933 роках в Україні.

Вшанування жертв голодомору – це воскресіння нашої пам’яті. Пам‘ять про знищених і невинно убієнних має об’єднати у великій скорботі всіх, хто любить Україну, незалежно від національності і мови спілкування, віросповідання чи місця проживання – тобто весь український народ.




Фон


Фон

[ HOME ]

Голодомор
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2008 Webmaster: webmaster@library.kr.ua