[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Злочин без строку давності


Фон

ЗЛОЧИН БЕЗ СТРОКУ ДАВНОСТІ

(до річниці голодомору 1932-1933 років в Україні)

Мільярди вір –
Зариті у чорнозем,
Мільярди щасть,
Розвіяні у прах…

В. Симоненко

В історії бурхливого XX століття голодомор 1932-33 років в Україні посідає особливе місце. Масове фізичне винищення українських хліборобів штучним голодом було свідомим терористичним актом політичної системи проти мирних людей, внаслідок чого зник не тільки численний прошарок заможних і незалежних від держави селян-підприємців, але й цілі покоління землеробського населення. Було підірвано соціальні основи нації, її традиції, духовну культуру та самобутність. В цьому році українська спільнота відзначає 76-ті роковини голодомору в Україні.

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського пропонує користувачам переглянути книжкову виставку „Вічна пам'ять заморених голодом” , яка працює у відділі читальних залів, а також викладку літератури „Над білим янголом скорботи – незгасний духу смолоскип” у відділі міського абонемента.

На них представлені як добре відомі видання, так і нещодавно видані.

Книга Валентини Голяника „Трагічні сторінки моєї Вітчизни: Голод 1932-1933 років у Кобеляцькому районі на Полтавщині: спогади, списки померлих”. Написана про один найжахливіших геноцидів в історії людства - український голодомор. В ній все достеменне: і факти, і прізвища, й події, адже черпав їх автор з пам’яті самих очевидців пережитого.

На підставі багатьох документів і свідчень автор книги „Голодомор 1932-1933 років як геноцид: труднощі усвідомлення” Станіслав Кульчицький встановлює, що голодомор 1932-1933 років в українському селі являв собою результат замаскованої під хлібозаготівлі каральної акції з вилучення у селян всього наявного у них продовольства.

Книгу Валентини Борисенко „Свіча пам’яті: усна історія про геноцид українців у 1932-1933 роках” було видано у рамках програми „Уроки історії: голодомор 1932-1933 років” Міжнародного благодійного фонду „Україна-3000”. Усні свідчення неспростовно доводять, що акція геноциду українських селян була чітко спланованою більшовицькою владою Кремля.

У 2003 році відбулася науково-меморіальна експедиція „Місцями Голодомору 1932-1933 років в Україні”. Результати досліджень експедиції були описані в книзі Надії Максимів „Експедиція понад смертю”.

У центрі уваги авторського колективу брошури „Голодомор. Геноцид українського народу 1932-1933 років” - пошук відповіді на питання, чому терор голоду був спрямований проти України.

Дмитро Соловей, автор книги „Сказати правду. Три праці про голодомор 1932-1933 років” , був змушений стати емігрантом і починав свої дослідження за умов, коли, здавалося, правда про голодомор ніколи не проб’ється на його рідну землю. Працюючи над справою життя, радить усім : ”Факти і події змальовуйте правдиво і безсторонньо, бо для науки потрібна і корисна тільки правда”.

У фондах бібліотеки є книга „Українська голгофа ХХ століття” з автографом: „75-м роковинам Голодомору геноциду 1932-1933 років та іншим тяжким злочинам комуністичного тоталітаризму проти українського народу присвячує автор Володимир Король”. Ця книга – невеличкий звіт про його героїчне та стражденне життя та підручник для нащадків, котрих ще невідомо на якій виховуватимуть літературі.

Трагічні події на Кіровоградщині описує „Національна книга Пам`яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Кіровоградська область”, яка є у відділі краєзнавства. У виданні зазначено, що на підставі всіх наявних фактів, що фіксують смерть людини, достовірно встановлено імена 22370 жертв голодомору в Кіровоградській області. 19673 жертви голодомору в області встановили пошуковці з різних районів Кіровоградщини - переважно шляхом опитування старожилів.

В обласному томі висвітлюється одна із найтрагічніших сторінок української історії на території регіону Центральної України в межах сучасної Кіровоградської області. Книга містить мартиролог жертв Голодомору. Укладений на підставі свідчень очевидців та архівних джерел, у розрізі населених пунктів області. Публікується ряд архівних документів та свідчень осіб, які пережили страхіття Голоду в 1932-1933 роках. Книга видана Українським інститутом національної пам`яті України, Кіровоградською обласною державною адміністрацією, Кіровоградською обласною радою в 2008 році.

У книзі „Голодомор 1932-1933 років в Україні. Документи і матеріали” вміщено великий комплекс документів і матеріалів, які переконливо розкривають причини, перебіг, масштаби та наслідки страшної соціо-гуманітарної катастрофи українського народу, інспірованої радянським політичним режимом на початку 1930-х років. Це найповніше тематичне зібрання автентичних джерел з історії українського голодомору. Подано документи Політбюро ЦК ВКП (б) і Політбюро ЦК КП (б)У, РНК СРСР і РНК УСРР, місцевих партійних та радянських органів, установ ДПУ, суду, прокуратури, міліції; листування Й.Сталіна, Л.Кагановича, В.Молотова, С.Косіора, В.Чубаря та інших; численні звернення селян - листи, заяви, скарги, прохання. Публікуються унікальні щоденникові записи очевидців голоду. Вміщено також матеріали зарубіжних дипломатичних представництв, організацій української еміграції, міжнародної громадськості.

Ця книга розрахована на науковців, політиків, викладачів, студентів, краєзнавців, усіх, хто цікавиться трагічною сторінкою нашого історичного минулого. Видана Києво-Могилянською академією.

Книга В.В.Журавського, О.В. Верстюк та Л.В.Журавської „Там, у небі чорний крук” розповідає читачам про причини, перебіг та наслідки голодомору 1932-1933 років. Автори широко висвітлюють невідомі раніше документи з розсекречених архівів, спогади тих, хто пережив голодомор і береже у своєю серці пам`ять про ті тяжкі роки. Щоб глибше зрозуміти суть тих подій, автори залучають вагоме слово науковців-дослідників голодомору, які виступають з відповідними коментарями та оглядами. У книгу ввійшли також спогади і роздуми окремих свідків тих трагічних подій, які публікувалися у періодичній пресі впродовж останніх 20 років і які малодоступні дослідникам. Книга видана в Центрально-Українському видавництві в 2008 році.

Прах семи з половиною мільйонів стукає в наше серце. Їх ніхто не судив, отже, ніхто не реабілітує. Ніхто, крім нас з вами, їхніх співвітчизників, нащадків, і довічних боржників.

Надто багато позаду могил. Надто великі втрати. І тільки правда здатна зняти наслідки шоку, заподіяного епопеєю насильницької колективізації й голоду, розкріпачити волю людей. Тільки виповівши минулі страждання, викричавши давній біль, крок за кроком пройшовши знову хресну путь своєї далекої й близької історії, віднайде себе наш народ, гідний прекрасної долі!

  





Фон


Фон

[ HOME ]

Злочин без строку давності
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2009 Webmaster: webmaster@library.kr.ua