[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Творча зустріч з Григорієм Гусейновим і презентація антології «На землі, на рідній…»


Фон

22 січня 2013 року у відділі краєзнавства ОУНБ ім.Д.І.Чижевського відбулася творча зустріч з письменником Григорієм Джамаловичем Гусейновим, який презентував сьомий том антології «На землі, на рідній…» (“Крізь товщу минулого” – літературні та документальні твори з історії гірничого краю).

Історією Криворіжжя й літературним та культурним минулим краю письменник займається понад двадцять років. В антології “На землі, на рідній... Легенди та перекази Криворіжжя” (в семи книгах) вперше зібрано народні оповідання, перекази, записані в гірничому краї в різні часи, роздуми істориків та краєзнавців про минуле Криворіжжя та Придніпров`я, художні твори українських літераторів, що здебільшого сьогодні невідомі чи забуті, а також тексти, підготовлені безпосередньо для цих збірників.

Видання має широкий позитивний розголос в Україні. Перший том антології вже невдовзі після виходу став бібліографічною рідкістю. Нове видання першого тому було доповнене й виросло більше ніж удвічі. Нині антологія стала авторитетним посібником для краєзнавців, любителів історії, учнів та студентів усього Придніпров`я. Сьомий том видання представляє твори кількох десятків самобутніх авторів різних поколінь, левову частку яких Григорій Гусейнов повернув із забуття. Серед авторів антології: Павло Загребельний, Панас Феденко, Володимир Бухтіяров, Яр Славутич, Родіон Нахапетов, Олесь Лупій, Ніна Семизорова, Олександр Линенко, Василь Журба, Світлана Коркошко, Григорій Поволоцький і звичайно ж Григорій Гусейнов.

   

Слід зазначити, що це вже не перший візит Григорія Гусейнова до нашої бібліотеки. Як і попередні зустрічі, ця відбулась у теплій невимушеній атмосфері. Поспілкуватися з відомим письменником прийшли не тільки студенти, але й творча інтелігенція міста.

Перед аудиторією виступив професор Григорій Клочек і зауважив, що «якщо подивитися на перші публікаціі Григорія Гусейнова, то легко зробити висновок, що він ніколи не писав белетристику, і, наслідуючи ще в юнацькі роки свого тогочасного кумира одесита Григорія Зленка, почав писати в жанрі «літературного слідопитства», - він і вивів його до добротної «літератури факту». Ще в тих перших публікаціях проявилося ось це його природно-генетичне, «східне» уміння заряджати свої тексти благодатним «світлом дхвані» – тобто заряджати їх художньою енергією».

Усіх присутніх Григорій Джамалович підкорив своїми щирістю, відвертістю та життєлюбністю. Письменник охоче відповідав на запитання, ділився поглядами на життя та спогадами про поворотні миті власної долі.

   

Нагадаємо, що український письменник Григорій Гусейнов - автор книг “Незаймані сніги” (1993), “Чаша ювеліра Карла Фаберже” (1995), “Господні зерна” (у 10-ти книгах, 2000-2005), “Станційні пасторалі. Сповідь дитинства” (1999, 2005), “Тіні забутого парку. Малюнки з уяви” (в двох книгах, 2007), “Піщаний Брід і його околиці” (2007), “Незаймані сніги. П`ятнадцять мандрівних історій” (у трьох книгах, 2010), “Слідами битви під Жовтими Водами” (2011), “Господні зерна. Заключні розділи”, “Бібліотека Шевченківського комітету” (2011), “Повернення в Портленд” (2011). Григорій Гусейнов - головний редактор журналу “Кур`єр Кривбасу” (Кривий Ріг). Лауреат премій імені Івана Огієнка (1996), “Благовіст” (2000), імені Володимира Ястребова (2002), Фундації Антоновичів (США, 2002), імені Володимира Винниченка (2003), імені Валер`яна Підмогильного (2004), імені Василя Стуса (2005), лауреат Національної премії імені Т.Г.Шевченка (2006), премії імені Євгена Чикаленка (2011). Член Національної Спілки письменників України.



Фон


Фон

[ HOME ]

Творча зустріч з Григорієм Гусейновим і презентація антології «На землі, на рідній…»
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2013 Webmaster: webmaster@library.kr.ua