[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон «Моя квітуча Україна. Харків у перспективі часу». Звіт


Фон

| "Моя квітуча Україна" “Київ”|"Моя квітуча Україна" «Гуцулія»
|"Моя квітуча Україна" «Одеса»|"Моя квітуча Україна" «Запоріжжя»|
|"Моя квітуча Україна" «Поділля»|

Відкриття VІІ фотовиставки проекту Сергія Зайцева „Моя квітуча Україна” - „Харків у перспективі часу”


На зміну світлин яскравого колоритного Півдня у холі І поверху ОУНБ ім. Д.Чижевського постав Схід України. Чіткі геометричні форми, точні лінії, фото, на яких зображено добре знайомі символи Харкова, і одночасно фотографії з почуттями про Харків.

30 березня в рамках циклу виставок проекту Сергія Зайцева „Моя квітуча Україна” відбулося відкриття VІІ фотовиставки – „Харків у перспективі часу”.

Кожна виставка, яка відкривається в бібліотеці, є унікальною. Виставка харківських фотохудожників є талановитим поєднанням понад сторічних традицій і сучасних тенденцій фотомистецтва. На урочистій презентації, яку відкрила заступник директора ОУНБ ім. Д. Чижевського Оксана Ткаченко, кожен з гостей висловив своє бачення мети фотовиставки.

Харківський фотохудожник, член Національних фотоспілок України і Росії Володимир Оглоблін розповів присутнім про історію заснування міста і визначну школу фотографів, якою славився Харків ще з ХІХ сторіччя. Видатні фотомитці, які золотими літерами вписали свої імена в історію фотографії – А. Федецький, А. Іваницький та ін. започаткували мистецтво не просто відображення на фотопапері, а таїну художнього полотна, яке змушує думати, збуджує емоції і дарує естетичну насолоду.

Представник молодого покоління фотомитців Олексій Самойленко представив Харків сучасним, молодіжним міксовим містом. А Сергій Степаненко, як справжній лірик природи, розповів про степ і заплави річок області і дав можливість насолодитися пейзажами Харківщини.

Заступник начальника управління культури і туризму ОДА Олег Бабенко зізнався на відкритті, що споглядання виставки подарувало чимало приємних хвилин спілкування з прекрасним і повернуло до спогадів про місто на Сході України.

Гості з Харкова подарували бібліотеці чудові друковані видання, які допоможуть користувачам більше дізнатися про місто. А саме: „Прогулянки Харковом”, фотоальбом присвячений 350-річчю заснування міста (РА „ІРІС”, 2004), містить світлини сучасного і минулого Харкова – понад 200 оригінальних фото зображень, у т.ч. 90 унікальних історичних знімків кін. ХІХ – поч. ХХ ст. Стильний сучасний буклет „Харьков. От первой столицы до Евро-2012” (РА „ІРІС”). Та найбільше Оксана Ткаченка була вдячна за фундаментальне видання до 125-річчя Харківської державної наукової бібліотеки ім. В. Короленка „Бібліотека в історичному просторі трьох епох” (РА „Іріс”, 2011).

Після завершення презентації, обміну подарунками і враженнями від світлин усіх присутніх запросили на кілька слайд-шоу. Сучасне життя Магадана, Якутії та Колими (Росія) представив Володимир Оглоблін. Олексій Самойленко презентував два слайд-шоу: Новий 2012 рік у Харкові та Опукський природний заповідник.

Як зазначив один з присутніх на презентації гостей: „Я заздрю кіровоградцям, адже вони мають унікальну можливість, нікуди не виїжджаючи, знайомитися з перлинами України”. Всі учасники творчої зустрічі залишили неповторне тепле враження від спілкування з гостями і сподіваються на продовження „Харківського проекту”, на нові творчі зустрічі...

У рамках проекту «Моя квітуча Україна», майстри фотографії Харкова представляють свою творчість, виконану в різній манері, властивій тому чи іншому автору. Варто відзначити той факт, що на фотовиставці в Кіровограді Харків представляють як уже відомі автори (старше покоління), так і нові (послідовники):

Олександр Супрун
Олег Мальований
Володимир Оглоблін
Володимир Бисов
Дмитро Следюк
Сергій Степаненко
Зоя Костина
Тетяна Бутвина
Геннадій Биленський
Олексій Самойленко

Десять авторів і десять поглядів на фотографію, десять різних думок і десять індивідуальних стилів, але об'єднаних однією пристрастю - класичною (творчою) художньою

Унікальність фотовиставки полягає в тому, що глядачеві надається можливість познайомитися з містом Харковом і Харківщиною через культурну фотографічну спадщину, яка виражена в творчих роботах учасників виставки.

У рамках фотовиставки продемонстровані такі види зйомки: - міський пейзаж
- аерофотографія
- інфрачервона зйомка
- портрет
- натюрморт
- пейзажная фотографія

Тож, шановні жителі та гості міста, не втрачайте такої можливості, приходьте до бібліотеки і насолоджуйтеся мистецтвом фотографії.

Бібліотека працює без вихідних, 7 днів на тиждень, 8 годин щодня. Вхід на виставку - вільний!



₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

Харківська фотографія, що виникла у місті в середині ХIХ ст., існує практично від її народження і налічує вже понад 150 років.

У XIX ст. класична школа харківської фотографії отримала європейське визнання завдяки роботам таких фотографів-новаторів як В. Досекін, А. Федецький, А.Іваницький та ін., відзначених золотими та срібними медалями на найпрестижніших виставках того часу. Альфред Федецький, який отримав спеціальну фотографічну освіту у Відні, мав звання «Фотограф Єя Імператорської Величності» і був удостоєний 9 золотих медалей різних європейських салонів. Крім цього, він виявився єдиним фотографом, який представляв Російську імперію на Всесвітній індустріальній паризькій виставці в 1889 році. «А.Федецкий з Харкова» був удостоєний Великої золотої медалі Індустріальної виставки в Парижі, тим самим вписавши золотими літерами своє ім'я в історію світової фотографії.

Перші роки Радянської влади і перша половина ХХ ст. відзначалися діяльністю багатьох фотографів, які знімали переважно в жанрі «репортаж» і «портрет». Художня фотографія пішла в «підпілля» і практично публічно не проявлялася до 70-х років. І лише в 1971 році з'явилася фотогруппа «Час», учасниками якої стали А. Супрун, Є.Павлов, О. Мальований, Б. Михайлов, Г. Тубалев, А.Ситніченко, Ю. Рупін. Трохи пізніше з'являється нова хвиля творчих фотографів: В. Бисов, С. Солонський, В. Оглоблін та інші.

Розпад СРСР і пострадянський період найнегативнішим чином позначилися на ході розвитку фотографічного руху в місті, викликавши тривалий період застою. Внаслідок цього багато фотографів переорієнтувалися на комерційну фотографію, переставши сприяти розвитку творчої, художньої фотографії.

Багато хто з авторів сьогоднішньої фотовиставки „Харків у перспективі часу” представляють «Харківський фотоклуб», в стінах якого народжуються спільні проекти і вирує активне фотожиття. Двері «Харківського фотоклубу» завжди відкриті для нових учасників і людей, які не тільки цікавляться фотографією, але і роблять вагомий внесок у її розвиток.



Фон


Фон

[ HOME ]

«Моя квітуча Україна. Харків у перспективі часу». Звіт
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2012 Webmaster: webmaster@library.kr.ua