[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон В сяйві божої любові


Фон

"В сяйві божої любові"

Книжкова виставка, присвячена 1023-річчю хрещення Київської Русі

Одвічне прагнення людини до духовного відродження вживається в ідею необхідності спілкування з Богом. Духовне життя України завжди поєднувалося з релігійними традиціями.
Відомо, що найціннішим скарбом храму душі людської завжди була віра. Тож звернімо свій погляд у сиву давнину, коли 1023 роки тому рівноапостольний князь Володимир Великий започаткував нову добу в історії Київської Русі, здійснивши священне хрещення.
Складним і тернистим був шлях духовного відродження. І не дивно, що осанна міцніла в очисному полум'ї сумніву, спротиву й боротьби. Та все ж таки українці прийняли християнство дуже глибоко, будучи готовими нести правду і любов Христа до людей, ради них терпіти зневагу, тортури і смерть. Тому, не дивно, що євагельські заповіді прийшли до нас, як джерельна вода до спраглих.
Істинні події того періоду сховані за брамою століть. Вірування східних слов'ян мали свою міфологію й своїх богів. Однак ці боги не мали ясного образу й чітко розмежованих функцій. Не було у наших предків ні храмів, ні жреців, їх місце займали звичайні ворожбити та знахарі.
Про все це й розповідає розгорнута книжкова виставка “В сяйві Божої любові”, яка нещодавно відкрилася у відділі читальних залів ОУНБ імені Д.І.Чижевського.

Книжкові експонати гармонійно поєдналися з художніми вишиванками народного клубу ремесел “Ниточка”.

Відомі кіровоградські майстрині Наталія Ніжнікова, Олена Румянцева, Ірина Яровенко з радістю запропонували для перегляду свої творчі роботи. Вони створені на біблійні теми і відтворюють світ християнської любові, краси і добра.

Майстерність витворів вражає вишуканістю стилів і багатогранністю художніх інтерпретацій, естетичною красою і колоритом. 12 липня відбудеться презентація цієї виставки.
Сягнувши за обрій віків, наша експозиція відтворює історію священного хрещення Київської Русі, розкриває таємниці Божественного одкровення, які дарує нам Біблія, демонструє безцінні витвори сакральної музи наших праотців.
Безумовно, цікавими сторінками виставки є й розповіді про історію української церкви, про поширення християнства в Україні. Посвячення у таїну творчого натхнення євангельськими образами передається репродукціями полотен всесвітньовідомих митців слова, пензля і мармуру.

Матеріали виставки розповідають про те, що християнство у нашій історичній сідомості починається ще від Христового апостола Андрія первозванного, який благословив київські гори і поставив на них перший хрест, пізніше було аскольдове хрещення (ІІ половина ІХ ст.) та хрещення княгині Ольги. А від 988 року починається повернення Київської Русі обличчям до християнського світу, християнських моральних цінностей.

Після охрещення Володимир став щедрим, лагідним і побожним. Його любов звернулася до хворих, убогих і нещасних. Слава про його щедрість і милосердні діла переходила поза межі держави.
Центральним панно експозиції стали Божі заповіді. Виставкові матеріали стверджують, що переваги християнства перед іншими релігійними віруваннями в тому, що воно проповідувало єдиного Бога і боролось із багатобожжям та ідолопоклонством; воно проповідувало Його Сина — Ісуса Христа, Цілителя хвороб тіла і душі; Святого Духа, а з ним моральну силу і святість; воно було релігією любові і допомоги ближньому; вірою в Одкровення і перемогу над смертю і пітьмою незнання; релігією оновлення; Писання і здійснення пророцтв. Про все це та про багато інше йдеться у монографіях А.Власто “Запровадження християнства у слов'ян”, О.Меня “Мировая духовная культура”, І.Бурмила “Історія церкви”, виданні світового конгресу вільних українців “Тисячоліття хрещення Руси-України”, збірнику наукових праць “Как была хрещена Русь”, художніх творах Г.Сенкевича, Данте Аліг’єрі, Д.Мережковського, М.Гоголя, А.Франса, Л.Андреєва, Е.Ренана тощо.

На стендових поличках — ілюстрації шедеврів великих художників. Заглиблюючись у світ живописних полотен Рембрандта, Тіціана, Мікеланджело, Іванова, Крамського, які зображують християнський світ, можна цілісніше зрозуміти сутність людської віри, складність душевного простору, безмежність та істинність Божої любові.

Важливо у наш складний час прийняти вищі Божі заповіді, привнесені Біблією, християнством, щоб із певністю протистояти засиллю низькопробної маскультури, тяжінню спільноти до матеріальних зваб, жорстокості, неправди, зла тощо.

Вплив вітчизняної віри на світову культуру — виявився неоціненним. Нині маємо уже більше, ніж тисячолітню християнську спадщину — з її цінностями, і не тільки матеріалізованими в камені й золоті, а й з її істинами — вічними і нетлінними. Звичайно, християнство завжди буде навчати нас любити добро, істину, прагнути до життя вічного.
Тож, гостинно запрошуємо переглянути експонати нашої виставки.



Фон


Фон

[ HOME ]

В сяйві божої любові
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2011 Webmaster: webmaster@library.kr.ua