[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Горизонти галицького слова


Фон

Горизонти галицького слова

Як уже повідомлялося раніше, по дорозі на щорічне Міжнародне літературно-мистецьке Шевченківське свято «В сім’ї вольній, новій», епіцентр якого нинішнього року 19-22 травня знаходитиметься у Запорізькій області, до Кіровограда 18 травня завітали письменники з Галичини на чолі з головою Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України, відомим літературним критиком Євгеном Бараном. У складі делегації були галицькі поети і публіцисти Ярослав Ткачівський, Василь Олійник та Іван Гаврилович.

Творча зустріч з івано-франківськими митцями слова відбулася в ОУНБ ім.Д.І.Чижевського. Ближче познайомитись із галицькими письменниками допоміг голова Кіровоградської обласної організації Національної спілки письменників України Василь Бондар. У заході взяв участь координатор громадського об’єднання „Український клуб” Олександр Ратушняк, місцеві літератори, шанувальники художнього та публіцистичного слова.

У кожного з вельмишановних галичан за плечима — величезний досвід роботи зі Словом, кожен із них зробив свій неповторний внесок в український художній дивосвіт.

Багато матеріалів із творчого доробку івано-франківських митців слова було представлено на книжковій виставці “Горизонти галицького слова”, створеній у бібліотеці на час зустрічі. Цінними для нас стали й книги, написані авторами й подаровані кіровоградським читачам.

Так, у Є.М.Барана, відомого літературознавця, науковця, перекладача — близько 11 книг, серед яких — «Замах на міражі» (1997), «Зоїлові трени» (1998), «Українська історична проза II половини XIX ст. і Орест Левицький» (1999), «Звичайний читач» (2000), «Навздогін дев'яностим» (2006), «Читацький щоденник — 2005» (2006), «Порнографічна сутність правди» (2007), «Наодинці з літературою» (2007), «У полоні стереотипів та інші есеї» (2009), «Тиша запитань» (2011), "Дев'яності навиворіт" (2011); численні літературно-критичні статті в періодичних виданнях, за які майстер слова був відзначений низкою престижних премій. Він володіє рідкісним і неоціненним Божим даром — вслухатися і відчувати духовність і красу Слова.

Не менш цікавими для кіровоградської публіки були виступ і творча палітра Ярослава Ткачівського— поета-пісняра, прозаїка, сатирика і гумориста, журналіста, автора інтимної та громадської лірики, а також багатьох поетичних та прозових творів на релігійну тематику. У його творчому доробку — близько двадцяти книг. Він – лауреат багатьох літературних премій та всеукраїнських конкурсів. Ліричні вірші письменника покладені на музику багатьма відомими композиторами й музикантами.

Іван Гаврилович справляє враження митця з душею витонченою й викристалізованою роботою зі словом і людьми. Він - автор збірок віршів “Данина життю”, “На спустілому полі” (колективний збірник), “Янголи над містом”. Можливо, відданість праці, добросовісність і лагідність вдачі є тим міцним стержнем, що допомагає йому на журналістській ниві в газеті “Галичина”.

Василь Олійник — відомий поет і журналіст. Він мешкає в селі Лолин, де колись Франко зустрів своє перше кохання — Ольгу Рошкевич. Митець щедро поділився враженнями щорічних святкувань ліричної Франкової поезії. Він видав майже 10 збірок своєї лірики; до того ж має талан відкривати нові обличчя в літературі, провів кілька досліджень-розвідок про місцевих літераторів та визначних осіб, яким присвятив окремі видання.

Тож у мистецтві ці непересічні художники слова створили чарівну гаму образів, художніх і літературних текстів, співзвучних не тільки сучасності, але цінних і для наступних поколінь. Зустріч з такими особистостями завжди — неповторне явище в нашому житті.



Фон


Фон

[ HOME ]

Горизонти галицького слова
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2012 Webmaster: webmaster@library.kr.ua