[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Виставка«Самоцвіти Криворіжжя»


Фон

Виставка«Самоцвіти Криворіжжя»

Світ каміння! Цікавий, загадковий, містичний... Уся нежива природа постає перед нами, по суті, в кам'яному обличчі. У кожного камінчика — чи то звичайна галька на морському узбережжі, чи то дорогоцінне коштовне каміння — своя, часто досить складна і незвичайна історія.

У відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук Кіровоградської ОУНБ ім Д.І. Чижевського відбулося відкриття виставки «Самоцвіти Криворіжжя».

Мета виставки: привернути увагу до краси і багатств українських надр, сприяти поширенню цікавої і корисної інформації в галузі мінералогії.

Природа завжди щедра на остаточні результати та скупа на пояснення. Але є жага до знань, і є потяг до прекрасного. Ці дві стихії завжди штовхали небайдужий людський розум зазирнути в чарівні комори підземелля.

Автор виставки Юрій Анатолійович Лук'янченко понад 30 років бере участь у розкопках курганів, поселень. Працював у багатьох археологічних експедиціях. Зокрема брав участь у розкопках на Нікопольщині в групі Б.Н.Мозолевського, який подарував світу «Пектораль». Через археологію захопився збиранням каменів, їх вивченням, обробкою.

На виставці представлені мінерали, які складають безмежне багатство нашої землі: нефріти, цитрини, аметисти, моріони, халцедони, окісти, агати тощо.Також є палеонтологічні знахідки Криворіжжя: давні молюски, корали, зуби акул, відбитки рослин.

Свою унікальну колекцію Юрій Лук’янченко збирав у відпрацьованих відвалах Криворіжжя, в Інгулецькому родовищі, у Петрівському та Артемівському кар'єрах Кіровоградської області.

Запрошуємо до перегляду виставки, яка функціонуватиме протягом жовтня-грудня 2009 року.


Фон


Фон

[ HOME ]

Виставка«Самоцвіти Криворіжжя»
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2009 Webmaster: webmaster@library.kr.ua