[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Грудневе засідання Краєзнавчих студій


Фон

 

Грудневе засідання Краєзнавчих студій буде присвячене вихованцям Єлисаветградського кавалерійського училища

 

11 грудня о 14.00 у відділі краєзнавства обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського відбудуться Краєзнавчі студії. Тема засідання: “Кавказькі витязі в Єлисаветграді: навчання в Єлисаветградському кавалерійському училищі та участь у Першій Світовій війні”.

На засіданні Краєзнавчої студії краєзнавець Оксана Гончарова ознайомить присутніх з невідомими сторінками життя Мугуддіна Доногуєва та Миколи Базоркина, розповість про їх навчання в Єлисаветградському кавалерійському училищі, військову кар`єру та участь у Першій Світовій війні.

Великий грузинський поет і державний діяч XII ст. Шота Руставелі написав епічну поему «Витязь у тигровій шкурі». Герої оповіді теж були витязями, але носили форму офіцерів армії Російської Імперії, до якої тоді входила й Україна. За одним із тлумачень слово «витязь» походить з давньослов’янської мови і означає «кінний воїн». Кінними воїнами були кавалеристи. Тож сьогодні ми ще раз згадаємо вихованців славетної Південної школи, як колишні юнкери ЄКУ (Єлисаветградського кавалерійського училища) лагідно називали своє училище.

Наприкінці серпня цього року в одному з номерів «Народного слова» вже розповідалося про родину Вайтенсів-Яковлєвих, представник якої, Пилип Вайтенс, навчався в 1905-1907 роках в ЄКУ. Але не можна оминути долю і його товариша та однокурсника, славетного та хороброго дагестанського офіцера – Мугуддіна Доногуєва, Георгіївського кавалера, героя Російсько-японської та Першої Світової воєн, який героїчно загинув 6 (18) серпня 1915 р. у села Рохітно (Рокитне) (колишнє білоруське, а сьогодні польське селище Rokitno). Та ще одного доблесного сина Інгушетії, в якому кавказька кров поєдналася з російською - Миколи (Мурата) Базоркина, відчайдушного вояка, героя Російсько-японської та Першої Світової воєн.

Відомий британський журналіст та драматург І. Зангвилл порівняв у одній зі своїх п’єс США з таким собі «плавильним котлом», в якому поєдналися представники багатьох народів, культур і, як наслідок, створилася єдина, дуже впевнена в собі, американська нація. Така ж «нація» випускників створювалася і в Єлисаветграді. Окрім українців, росіян та представників інших народів, Пилип Вайтенс мав фіно-бельгійське коріння, свій внесок в її створення зробили багато славетних синів Кавказу (слід додати, що в ЄКУ навчався один із нащадків кримського хана Гірея).

На зустріч запрошені краєзнавці, співробітники архіву, музеїв, читачі бібліотеки, студенти історичного факультету, кадети ліцею та всі бажаючі.

 Вхід – вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪



Фон


Фон

[ HOME ]

Грудневе засідання Краєзнавчих студій
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2013 Webmaster: webmaster@library.kr.ua