[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Я слухаю казку (До Всесвітнього Дня дитини)


Фон

Я слухаю казку (До Всесвітнього Дня дитини)

20 листопада знаменує день, у який Генеральна Асамблея 1959 року прийняла Декларацію прав дитини, а 1989 року - Конвенцію про права дитини. Сьогодні весь світ стоїть перед нагальними проблемами, що безпосередньо стосуються дітей:
-зменшення дитячої смертності;
-зменшення материнської смертності;
-забезпечення всіх дітей доступом до початкової освіти;
-зупиненення епідемії ВІЛ/СНІДу тощо.

Цього дня батьки святково вбирають своїх дітей і ведуть їх гуляти парком. Місто яскраво прикрашене квітами та повітряними кульками. Зазвичай малюки отримують чимало подарунків, ніби на день народження. В цей день проводиться багато заходів для дітей. Вони розважаються на різноманітних атракціонах, гойдалках, беруть участь у різноманітних конкурсах та іграх, відвідують бібліотеки.

З нагоди цього свята в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І.Чижевського у відділі міського абонемента експонується виставка аудіокниг “Я слухаю казку”.

Складати казки люди почали дуже давно, за багато сторіч до того, як винайшли папір і заходились друкувати книжки, і навіть задовго до того, як навчилися записувати вигадані й правдиві розповіді на папірусі чи на пергаменті, тобто на аркушах, виготовлених із листя тростини та зі шкіри різних тварин. Казки в давнину ніхто не записував - їх складали, розповідали на дозвіллі дітям або й дорослим, ті, в свою чергу, переповідали їх своїм дітям, і так вони переходили від покоління до покоління. З часом люди забували, хто склав ту чи іншу казку, та й, зрештою, в неї був не один автор: адже, переповідаючи почуте колись у дитинстві, люди часто переінакшували його, дещо змінювали, дещо додавали, казка обростала новими образами, новими подробицями, що відображали побут і звичаї саме тієї місцевості, куди вона примандрувала. Казки розповідали не тільки для того, щоб розважити малих чи й великих слухачів, а й для того, щоб їх виховувати і вчити. Народ вкладав у казку свій життєвий досвід, свої уявлення про навколишній світ і про місце людини в тому світі, про добро і зло. Розповідаючи про доброго, роботящого і справедливого героя, що врешті-решт перемагає лихого, ледачого й несправедливого, невідомий автор казки, безперечно, хотів поставити його за приклад своєму слухачеві.

Багато років тому діти з превеликим задоволенням слухали казки на платівках. Сучасні діти мають можливість прослуховувати аудіокниги. На виставці аудіокниг “Я слухаю казку” представлені музичні казки від В'ячеслава Полянського (“Ще раз про Червону Шапочку”, “Маша і Колобок”, “Жирафа та Носоріг”), казки Сашка Лірника для дітей і дорослих (“Як козак з відьмою женився”, “Про шевця Віника, Смерть, золотий перстень і долю”, “Про вдову Ганну Шулячку, Чорного козака і страшне закляття” та інші), українські народні та українські чарівні казки від тітки Ориськи та діда Панька.

У збірнику “Казки Дідуся Панаса” зібрані кращі твори для дітей Івана Франка (“Фарбований лис”, “Заєць і їжак”, “Заєць і ведмідь”), байки Леоніда Глібова, Степана Руданського та Євгена Гребінки. З казками Дідуся Панаса виросло не одне покоління українців, пізнало народну мудрість, відкрило для себе одвічні поняття добра і зла, правди і брехні, мудрості й хитрості, сміливості, кмітливості... Та чи всі знають, що Дід Панас був не один? Воно й зрозуміло, - образ доброго оповідача-казкаря, улюбленця малечі необхідний кожному поколінню! А найперший — народився давнього вже 1952 року на Українському радіо. Це ім'я-псевдонім взяв собі для щоденних зустрічей зі своєю найвимогливішою і найчуйнішою аудиторією чудовий актор Київського театру ім І.Франка Габріель Самійлович Нелідов. Саме його доробок із “золотого фонду” Українського радіо представлено в аудіокнизі “Казки Дідуся Панаса”.

Всі ми знайомі з творчістю великого російського поета Олександра Пушкіна. У кожного віку свій Пушкін. Для маленьких читачів — це казки. Завдяки своїй няні Орині Родіонівні Олександр Сергійович назавжди полюбив народні казки. Вони стали матеріалом і для його власних казок-поем. Слухаючи їх, діти вчаться відрізняти чисте та добре від поганого і злого. “Казка про рибака та рибку”, “Казка про золотого півника”, “Казка про царя Салтана”... - ці назви ми пам'ятаємо з дитинства. Слухаючи аудіокниги з записами казок О.С.Пушкіна, можна відчути та побачити образи його героїв. Багато поколінь читачів захоплювались чарівними образами цих казок. За їх сюжетами створені кінофільми, мультфільми, написані картини.

Музика — це “вітаміни” для дітей. Благодійні звуки формують міцне фізичне здоров'я та розвивають здібності малюків. Медики стверджують, що багато сучасних хвороб у дітей пов'язані з нестачею в їхньому житті добротворних звуків. Вони потрібні для гармонійного повноцінного фізичного та інтелектуального розвитку і в утробі матері, і після народження. Дзюркіт струмка, шелест листя, щебетання птахів, сюркотіння цвіркуна і багато-багато інших звуків, серед яких людина жила впродовж тисячоліть, сьогодні змінилися ревищем реактивних літаків, гуркотінням автомобілів, побутової техніки тощо. Диск П.І.Чайковський “Кращі твори для малят” (серія “Професор Карапуз”) рекомендується для дітей одразу від народження. Візьміть цей збірник своїй дитині, адже він містить музику видатного композитора, яка підібрана, оброблена та виконана спеціально для маленьких вух.

Буратіно і Мальвіна, тато Карло та Карабас Барабас. Чи знають сучасні діти ці імена? У маленьких читачів є можливість послухати веселе музичне оповідання про пригоди дерев'яного хлопчика і його друзів у пошуках золотого ключика, адже у відділі міського абонемента є аудіокнига з записом казки Олексія Толстого “Золотий ключик, або Пригоди Буратіно”. Якщо дитина полюбляє казки зарубіжних авторів, в нас є що запропонувати. Аудіокниги з творами Р.Кіплінга, Г.Х. Андерсена, О.Уайльда нікого не залишать байдужими.

Діти шкільного віку можуть познайомитись з перлинами українського слова: від Велесової книги до творів сучасної літератури, а також з кращими зразками світової класичної та сучасної літератури.

Виставка “Я слухаю казку” зацікавить і дітей, і дорослих - всіх, у кого обмаль часу на читання книг та тих, хто любить більше слухати, ніж читати. Всі аудіокниги професійно озвучені. Тож запрошуємо до обласної універсальної наукової бібліотеки ім.

Д.І.Чижевського у відділ міського абонемента батьків і дітей. Аудіокнига може стати улюбленицею Вашої малечі. Приємного прослуховування!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪



Фон


Фон

[ HOME ]

Я слухаю казку (До Всесвітнього Дня дитини)
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2012 Webmaster: webmaster@library.kr.ua