[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Що сьогодні варто читати...


Фон

Що сьогодні варто читати...

В широченному морі книг, де так нелегко зорієнтуватись, знайти своє душевне відлуння, своє сакральне втілення, існує, мабуть, певний острів, “неопалима купина”, до якої звертається кожен читач. І, певно, острів цей — когорта кращих книг, які обираються сучасними українськими об'єднаннями, угрупованнями, визначеними комісіями, а чи просто пересічними читачами. Йдеться про книги, названі переможцями Українським форумом видавців, ЛітАкцентом, комісіями конкурсів “Книга року ВВС”, “Коронація слова” тощо.

Сучасні майстри українського слова дарують читачеві найцінніше — відчуття повноти життя, його багатогранності й різноплановості. Адже в своїх художніх творіннях вони так колоритно й поліфонічно відтворюють усі нюанси людського духу, його злети і падіння, його красу, вишуканість, неповторність, що не занурюватись у цей світ — неможливо. Тому варто дізнатись, кого ж із сучасних майстрів художнього слова треба читати.

Наразі 15 травня фахівці ОУНБ імені Д.І.Чижевського на занятті з підвищення кваліфікації познайомились із кращою літературою сьогодення, її відомими й маловідомими авторами. Книги представила провідний бібліотекар відділу обслуговування користувачів Наталія Чуприна.

 

Серед номінантів-переможців — роман Григорія Гусейнова “Повернення в Портленд”. Нова книга лауреата Національної премії України імені Т.Г.Шевченка переносить читача в 1960-ті роки, коли міста втрачали набуті століттями обличчя, а молодь виявляла бунтівний характер, захоплювалася музикою “Бітлз”, закохувалася, страждала і неодмінно мріяла. Роман написано в популярному стилі non fiction у формі листів і щоденників. Інтригує щирістю викладу, простотою і багатством мови, створює особливу ностальгійну атмосферу суму за минулим, чимось незбагненно рідним, дорогим... Розповідь про книгу відтінювалась мелодією Булата Окуджави “Пиратская лирическая”.

Тим, хто чекає на українського Коельо, цікавою буде книга Мирослава Дочинця “Вічник. Сповідь на перевалі людського духу”. Це — унікальний і повчальний життєпис карпатського мудреця, прониклива розповідь про сходження до вічних істин. Не менш захоплюючими для читачів стануть і книги цього автора “Горянин” і “Криничар”, де вміщено стільки життєвої правди, порад, спостережень, філософських розмислів і узагальнень, що сприймаються вони як джерельна вода для спраглих, як коштовні духовні перлини!

Роман Юрія Винничука “Танго смерті” — неперевершена проза сьогодення. Оповідь про твір увиразнювалась мелодією, яку створили в часи Великої Вітчизняної в Янівському таборі смерті. Її трагічні ноти проникали в серця всіх, хто чув її. У романі є кілька сюжетних пластів, такий собі вільний політ у часі; є українська історія з її надривом, є лінія книжника (і, водночас, любителя сексуальних бешкетів!) Мирка Яроша, що дає авторові можливість інтригувати читача всілякими таємницями в дусі Еко чи Борхеса; і є, звісно, Львів, Львів, Львів, — розкішно відтворена життєва стилістика цього міста.

Ця повновода проза сповнена трагізму, гумору, містики, поезії і ще чогось харизматично незбагненного... Своє слово про книгу сказала й Віра Агеєва. Учасники творчих занять прослухали її оповідь в аудіозапису.

Найповніша збірка віршів Олега Лишеги “Великий міст” — це алхімія поетичного слова, його чарівного запаху, кольору, світіння.

Серед книг, які стали номінантами-переможцями у літературознавчій царині, читацької уваги заслуговує монографія доктора філологічних наук, професора Національного університету “Києво-Могилянська Академія” Віри Агеєвої «Мистецтво рівноваги. Максим Рильський на тлі епохи». Використовуючи маловідомі й замовчувані архівні матеріали, авторка простежує історію шляхетського роду Рильських. Максим Тадейович під пером Агеєвої — несподіваний, багатогранний, загадковий і… самотній. З неабиякою переконливістю зображена складна й непередбачувана доба, у якій поетові довелося жити і творити. І хоча ця книга — наукове дослідження, але написана вона в популярному жанрі, тому стане цікавою не тільки для фахівців-філологів, але й для не підготовлених читачів.

Особливою атмосферою екзистенційного буття і художньої змістовності сповнені й книги Михайла Слабошпицького “Що записано в книгу життя: Михайло Коцюбинський та інші: біографія, оркестрована на дев'ять голосів”; нью-йоркського поета і науковця Богдана Рубчака “Міти метаморфоз, або Пошуки доброго світу”; Марії Ревакович “Persona non grata. Нариси про Нью-Йоркську групу, модернізм та ідентичність”.

Цікавими для читачів будуть і книги, що стали переможцями конкурсу “Коронація слова”. Серед них - проза Міли Іванової, Тані Малярчук, Лариси Денисенко, Андрія Кокотюхи, Ірен Роздобудько, Галини Вдовиченко та ін.

На особливу увагу заслуговує й книга лауреата Національної премії України імені Т.Г.Шевченка 2013 року Леоніда Горлача “Знак розбитого ярма”. Як стверджує сам автор, поет своїм словом повинен розбивати ярмо свого народного рабства, а не займатись штукарством. Тому ця книга, передусім, не про свої радощі й печалі, а про сучасне життя-буття України.

Кожна із книг — це багатий і неповторний художній світ, сповнений індивідуально-авторської харизми, філософсько-естетичних поглядів, художніх цінностей, талановито втіленою стилістикою. Їх варто читати. Адже, за словами Ф.Ніцше, “мистецтво і література й існують для того, аби не дати людині загинути від життя”.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪



Фон


Фон

[ HOME ]

Що сьогодні варто читати...
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2013 Webmaster: webmaster@library.kr.ua