[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Шевченківське свято



Фон

Шевченківське свято

4 березня об 11 годині в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І.Чижевського відбулося літературне свято - презентація книжкової виставки „Думи мої, думи...”

Виставка організована працівниками відділу рідкісних і цінних документів до Шевченківських свят та присвячена ювілейним датам 2010 року: 150-річчю від дня виходу в світ останнього прижиттєвого „Кобзаря” Тараса Шевченка та 170 років відтоді, як побачив світ перший „Кобзар”.

Книжкову виставку, де представлені рідкісні і цінні виданя, презентували спеціалісти відділу Н. Зеленська та І. Ритар. Особливо цінними з представлених видань є:
• фототипія першого видання Кобзаря 1914 року;
• рідкісні видання ХІХ - початку ХХ сторіччя про життя і творчість Шевченка.

  

Серед них - біографічний нарис Валентина Яковенка “Т.Г.Шевченко. Його життя і літературна діяльність”, що вийшов 1894 року у серії „Життя видатних людей” біографічної бібліотеки відомого видавця і просвітителя Флорентія Павленкова - ці видання з колекції Олександра Ільїна.

Книга академіка Олекси Новицького 1914 року “Тарас Шевченко як маляр”, яка стала результатом постійного наукового вивчення мистецької спадщини Т.Г.Шевченка. Саме Олекса Новицький вперше оцінював мистецьку творчість Т.Г.Шевченка на одному рівні з поетичною. Книга придбана за кошти нашого краєзнавця Федора Миколайовича Плотніра, які він отримав як компенсацію від Німеччини за каторжні роботи у концтаборах Бухенвальді та Дахау.

Раритетне видання Повного збірника творів Шевченка, що видане у Катеринославі у 1914 році. Цей збірник бібліотеці подарував наш земляк, письменник - ветеран Великої Вітчизняної війни Костянтин Тимофійович Врадій.

Також на виставці представлені книги української діаспори в Америці, Канаді та інших країнах, сучасні українські видання про життя і творчість Великого Кобзаря. Всі ці книги можна переглянути в відділі протягом березня.

  

Виставка прикрашена рушником, вишитим ще у 1906 році Ганною Воробйовою, що проживала у селі Ганно-Требинове Устинівського району.

Свято мало кілька кульмінацій – приємних несподіванок для його учасників. Працівники бібліотеки вже мають досвід створення фільмів (власними силами, без спеціальних продюсерських компаній і значних фінансових затрат). Цього разу на святі був презентований фільм, ідея, сценарій, режисура та актори якого – Наталя Чуприна (головний бібліотекар читальних залів) та Олег Волохін, головний інженер з автоматизації ОУНБ. Гості-глядачі високо оцінили фільм і як зазначив присутній на святі В. Бондар, голова обласної організації Національної спілки письменників України – фільм може з успіхом демонструватися в школах, вузах та для широкого кола глядачів.



“Мене полонила глибина його слова, щирість душі і безмір таланту... Заглиблюватись у цей великий дивосвіт – це завжди чарівно і цікаво! Але найбільше, чим приваблює мене постать Тараса Шевченка – це святість його любові. Така чиста, дитинна душа, благословенна Богом. І як невимовно жаль, що доля не дарувала йому людського, земного щастя, про яке мріяв поет усе життя. Та ж, бачте, йому судилося бути генієм. Такою є місія його як митця у безмежному цьому світі.
Фільм виник спонтанно. Я просто хотіла розширити діапазон книжкової виставки, озвучити, проілюструвати її зміст. Але одні факти й матеріали обумовлювали виникнення інших, поступово створювалась така собі гіпертекстова оповідь, - говорить автор фільму Наталя Чуприна. -
Мені хотілось, щоб якомога більше людей відчуло життєдайну енергію його великої любові – любові до слова, до батьківщини, до людей і Бога. Я прагнула показати багатий мистецький світ живописної палітри, щирість душі поета.
Звичайно, проста людська душа завжди в полоні у Краси, у чому б ця краса не проявлялась. Десь влучно сказано, що ми на вічнім шляху до Шевченка. Додам лише, що ми на вічнім шляху до краси і любові».

Дуже приємно, що бібліотека не лише накопичує інтелектуальне багатство, а й власноруч створює, як, наприклад, цей фільм, присвячений життю і творчості Т. Шевченка. Це свідчить про використання нетрадиційних форм обслуговування і робить бібліотеку більш популярною та привабливою серед місцевої громади.

Родзинкою презентації стало звучання безсмертних поезій Шевченка у виконанні народного артиста України, актора Кіровоградського обласного академічного музично-драматичного театру імені Кропивницького Івана Васильовича Кравцова, який, до речі, є учнем видатного українського актора Івана Мар”яненка. Іван Васильович схвильовано і натхненно прочитав відомі твори. І багато хто з глядачів ловив себе на думці, наскільки Шевченко сучасний поет, наскільки точно описує сьогоднішню ситуацію в країні. Це свідчть лише про великий талант Генія, якого згадуватимуть не одне наступне покоління українців.

Виставки, присвячені життю і творчості Т. Шевченка, працюють також у відділах читальних залів та міського абонемента. Запрошуємо до перегляду.


[ HOME ]

Шевченківське свято
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2010 Webmaster: webmaster@library.kr.ua